В Хасковска област се готвят да посрещнат четвъртата вълна на COVID-19, след като областта вече е в червената зона с 263 на 100 000 души заболели за последните 14 дни, съобщи БНТ.

Заети са 142 легла от заразени с коронавирус, а болниците в областта разполагат с 200.

Само за последното денонощие новите случаи на инфекцията са 73. Вече са запълнени 71 от 77 леглата в най-голямото здравно заведение в областта - Многопрофилната болница в Хасково.

Нашето общество като цяло все още няма нагласата, че в момента се случва нещо като епидемиологична обстановка. За спазването на някакви мерки изобщо не може да се говори. Друго характерно за нашия регион е, че имаме етнически групи, които провеждат сватбени тържества от порядъка на 500-800-1000 човека, каза д-р Георги Гелов, изпълнителен директор на МБАЛ-Хасково.

В Детското отделение вече е обособен ковид сектор за малки пациенти.

По думите му го притеснява, че при тази вълна има наличие вече на деца. В детското отделение в момента имаме 6 деца. Горе-долу това е бройката, която се поддържа, изписваме, приемаме, добави той.

В отделните общини вече се отменят празнични събития, за да се избегне струпването на много хора.

По думите на заместник-областния управител на града са решили да засилят контрола по спазването на мерките, които са на национално ниво.

Причина за ръста на заболеваемостта е ниският процент на ваксинираните и неспазването на мерките. Втора доза са получили едва 28 955 души, които представляват 12.4 на сто от населението в областта.

Засега няма ограничения за работата на пазарите.

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

Разкриваме над 100 COVID зони за безплатно лечение извън болниците

От тях ще могат да се възползват пациенти с леки или средно тежки симптоми