Стотина жители на село Красново протестираха пред сградата, където се проведе заседание на Общинския съвет на Хисаря, съобщиха от БТА.

Хората настояват да не бъде приемано увеличаване на количествата минерална вода, използвана от фирми с разрешения. Жителите на Красново се опасяват, че ако фирмите имат право на увеличен дебит, ще станат монополисти.

Кметицата на Хисаря готова да влезе с БТР-и в бутилиращата фабрика

Кметицата на Хисаря готова да влезе с БТР-и в бутилиращата фабрика

Входовете на фабриката отново бяха барикадирани

"Ние, жителите на Красново се опасяваме, че ако бъде прието исканото от фирмите увеличаване на минерална вода, те ще станат монополисти на извора и няма да остане свободен дебит за обикновените хора и за други инвеститори в Красновски минерални бани", каза кметът на Красново Цвятко Истилянов.

По думите му общото поискано количество минерална вода от фирми е 8,47 литра в секунда (л/с), при общ дебит на минералния извор 4,7 л/с. Заради протеста кметът на Хисаря Пенка Дойкова оттегли временно спорната точка от последното заседание на Общинския съвет. Нейният мотив е, че все още не е готово поисканото от нея измерване на дебита на минералния извор в Красново от Басейнова дирекция на Източнобеломорски район.

Очаква се на следващото заседание на съвета - през януари 2018 г. да бъде разгледана тази точка. За тогава кметицата на Хисаря е поела ангажимент да бъде гласуван резерв от 1 л/с минерална вода за жителите на Красново и за бъдещи инвеститори.

От 2012 г. минералният извор в Красново, който е държавна собственост, се стопанисва и управлява от община Хисаря за срок от 30 години.
Жителите на Красново искат да се възроди някогашният балнеологичен курорт Красновски минерални бани и за прекарване на чешма до селото.