"Интензивните валежи в последните дни и рязката смяна на температурите доведоха много срутищни процеси. В Искърското дефиле има ерозия на скални масиви, най-важното е, че няма пострадали хора. Пострадала е инфраструктурата".

Toва заяви пред bTV регионалният министър Петя Аврамова.

Припомняме, че хиляди тонове скали и пръст се изсипаха върху шосето край Елисейна късно снощи. Пътят за София през Искърското дефиле е затворен.

"Направихме организация още през нощта. Обрушваме масива, предвиждат се укрепителни дейности не само в мястото на огромното срутище, ще има укрепване на ската", обясни тя.

Целият терен ще бъде обходен и проверен, увери министърът.

Според нея разчистването на скалната маса ще отнеме няколко дни, а за трайното укрепване не е ясно колко време ще бъде нужно.

"АПИ вече е направила проектиране на софийската част за укрепването на Искърското дефиле", обясни тя.

Тонове скали затвориха пътя Своге - Ребърково

Тонове скали затвориха пътя Своге - Ребърково

Свлачището е в района на село Елисейна

Кметът на село Елисейна отбеляза, че това е поредното срутване на скална маса има и много надвиснали скали в района, които са като бомба със закъснител. Той припомни, че това е път, който е алтернативен на магистралата и трябва да се поддържа.

Във връзка със срутището по пътя за Рилския манастир, Аврамова отбеляза, че то също е било непредвидимо.

"Там беше завършен само първият етап от проекта и предстоеше да се изпълни вторият. В момента има предложение да се направи тунелно съоръжение, което отвежда падналите камъни и скали извън обхвата на пътя, като то вече се разглежда от АПИ и проектанти", посочи още Аврамова.

Свлачище отново блокира пътя към Рилския манастир

Свлачище отново блокира пътя към Рилския манастир

Проблемите в участъка продължават въпреки отпуснатите милиони за ремонт

За строежа на магистрала "Хемус" министърът увери, че напредва и се извършва в срок.

"Нашата цел е през 2024 година гражданите да пътуват изцяло по магистрала до Варна. Тази магистрала е важна за цялата Северна България. Строят се и магистралите "Черно море" и "Европа", с което ще направим един завършен ринг от магистрални пътища", каза Аврамова.

"Увеличили сме гаранционния срок за строителството на всички видове пътища. Увеличен е надзорът и контролът върху фирмите, които строят пътищата. Увеличени са и неустойките за строителните фирми, които не са извършили определен обем от работа", заяви министърът.