В Карнобат протекоха уж санирани апартаменти, като живеещите в тях семейства ще прекарат празниците във влага и мухъл, става ясно от репортаж на Би Ти Ви.

Въпреки десетките жалби, които хората са изпратили до общината и до регионалното министерство, отговор няма.

Уточнява се, че всеки дъжд се превръща в проблем за калпаво санираните сгради, като заради влагата дори падат мазилки от таваните.

"Проблемите, които имат семействата на горните етажи, са много сериозни. И техническо лице все пак трябва да каже коя е причината, но улуците не са довършени, има кабели, които според нас са опасни и стърчат, висят пред входа на блока ни. Има шахти пред мазите, които останаха без решетки", каза Надежда Петкова, председател на Сдружението на собствениците.

"Ако знаех, че нещата ще стигнат до това положение, никога не бих позволил да ми се направи това саниране. То това всъщност е имитация на саниране", категоричен е Белун Иванов, който също е от потърпевшите.

Мухъл и течаща вода по стените след саниране на бургаски блок

Мухъл и течаща вода по стените след саниране на бургаски блок

Месеци след "обновяването" жилищата се нуждаят от основен ремонт

"Досега нямаше проблем. Като валя, изолацията хлътна в кухнята, където има влага и тече вода направо по прозореца, без да има перваз на прозореца. Мисля си, че е от улуците", оплаква се от своя страна Елена.

През зимата във всички блокове, които бяха обновявани по безплатната държавна програма за саниране, изведнъж санирането спря. Тогава от общината обясниха, че са го спрели заради минусовите температури и месеци наред хората бяха оставени с отворени покриви, течове и влага.

Общините сами покриват грешките от липса на контрол при санирането

Общините сами покриват грешките от липса на контрол при санирането

Мярката цели да дисциплинира местните власти и гражданите да не бъдат натоварвани финансово

От общината са обещали до десетина дни да се вземат сериозни мерки и проблемите да се отстранят.