В началото на юли, изпълнителна агенция "Проучване и поддържане на река Дунав" (ИАППД) започва самостоятелен драгаж с новозакупената техника край Белене. За първи път в драгажа ще се включи новопридобитата техника на агенцията, която се състои от драга, маневрен кораб, понтон, шалан и тръби за пренос на наноси. През изминалите седмици приключи обучението на екипажа и бяха направени проби, за да се стиковат екипите. Това съобщи изпълнителният директор инж. Павлин Цонев по време на заключителната пресконференция по проект "Модернизация и оптимизация на дейностите по рехабилитация на корабоплавателния път в общия българо-румънски участък на река Дунав, чрез доставка на оборудване".

Според предварителните планове, в началото на юли, техниката ще тръгне за района на остров Белене - един от традиционно критичните участъци на реката през летните месеци, когато нивото на реката спада. По предварителни данни се очаква издрагираният материал да бъде в обем от 80 000 м3, които ще бъдат върнати на подходящо място в река Дунав.

ИАППД е получила целево финансиране от Министерство на транспорта в размер на 300 000 лева. Паралелно с това в момента е в ход обществена поръчка, обявена от МТС и ИАППД, за извършване на драгажни дейности. Очаква се резултатите от нея да бъдат обявени до един месец. Условията на търга предвиждат да бъде подписан договор за 3-годишен период, а индикативната стойност е 7 милиона лева.

Обща стойност на проекта е 20 632 677,38 лв.

Източници на финансиране:

  • Европейски фонд за регионално развитие - 17 537 775,77 лв. - 85%
  • Национално съфинансиране - 3 094 901,61 лв. - 15 %

Начало на проекта: 29 януари 2018 г.

Край на проекта: 30 септември 2022 г.