РИОСВ-Стара Загора ще предложи на министъра на МОСВ качеството на въздуха в Нова Загора да бъде включено в Националната система за мониторинг на околната среда (НСМОС) от 2021г.

Това стана ясно от проведена среща между директора на държавната институция с представители на гражданската инициатива "Нова Загора иска да диша". Поводът за срещата бе проблемът с неприятните миризми, който тормози новозагорци през последните 6 години. В качеството си на адвокат на сдружението в проведената в Стара Загора среща участва и бившият национален омбудсман Мая Манолова.

Кремена Петрова от гражданската инициатива подчерта, че основното искане на гражданите за постоянен мониторинг на въздуха в Нова Загора няма да бъде изпълнено. Тя определи продължилата повече от 90 минути среща в сградата на РИОСВ Стара Загора като разочароваща.

В Нова Загора ще протестират за чист въздух

В Нова Загора ще протестират за чист въздух

През юли е извършена проверка от РИОСВ

"Протестите срещу неприятните миризми ще продължат, защото чистият въздух и нормалната жизнена среда са наше право", заяви от своя страна Кремена Петрова. Тя припомни, че в качеството си на общински съветник е входирала предложение за предстоящата сесия на местния парламент в Нова Загора за закупуването на инсталация за следене на качеството на въздуха.

Мая Манолова упрекна ръководството на Регионалната инспекция по околна среда и води Стара Загора, че не предприема никакви действия за решаване на проблема с неприятните миризми в Нова Загора.

По думите й ръководството на институцията не е поело никакви конкретни ангажименти за намиране на решение в интерес на жителите на града. Манолова разкри, че собствениците на инсталацията, която новозагорци определят като причинител на замърсяването на въздуха, през тези 6 години не са претърпели никакви санкции за дейността си.

Манолова се обърна и към министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов с настояване неговият екип да довърши работата по наредба/инструкция за спазване на санитарни норми за промишлените предприятия в населените места. Наредба номер 7 беше отменена през 2011г.. Тя посочи, че тази наредба е изключително важна, тъй като по думите й в момента няма правила, които да пазят гражданите от заработването на подобни съоръжения.