Подписка с искане община Павел баня да разреши проблемите с бездомните кучета започват граждани на курортното градче, които са пострадали от атаки на глутници, съобщи БНР.

Последното нападение е станало преди дни в централния парк на Павел баня. Тогава куче е нападнало 8-годишнно момченце, докато играело в парка.

Според местните това не е първият случай, в който глутниците кучета са проявявали агресия, имало е и ухапани от тях. Затова и ще започне събиране на подписи от потърпевши, които ще входират в общината.

От община Павел баня уверяват, че правят всичко възможно да намалят популацията на безпризорните кучета.

Зам.-кметът Йордана Енева призова хората да спрат да изхвърлят животните си на улицата. Продължава и безплатното кастриране на кучета и призова повече хора да участват. Тези дни е започнала кампания и в ромските махали.

Търсят се и други решения на проблема с бездомните кучета обсъжда се и възможността за построяване на приют, но това няма да реши проблема изцяло ако не се промени поведението на стопаните на животни, които ги изоставят, каза Йордана Енева.

Тя предупреди, че в Павел баня съществува и т.нар. кучешки туризъм, при който животните от едно населено място се прехвърлят в друго. Камерите на общината са засичали случаи на изхвърляне на кучета от автомобили от други общини.

Възможно решение за справянето с глутниците кучета е да се направят и хранилки в отдалечени от хората места в града. "Защото сега има хора, които са свикнали с тези животни и ги хранят в парка или край санаториумите", казва Енева.

В малкия курортен град често се оплакват от скитащите глутници с кучета, майките на деца са притеснени за децата си, почиващи в близките комплекси, известни с лековитата минерална вода също са изпитвали неудобството да се окажат очи в очи с безпризорни животни. И макар повечето животни да са кастрирани и да не правят проблеми увеличението на популацията стряска хората.

В Павел баня се притесняват и от възможността недобросъвестни хора за опитат да тровят животните, защото и такива случаи е имало напоследък, споделя зам.-кметът Йордана Енева.