Във връзка с влязлата забрана за пролетно-лятното размножаване на риби и други водни организми инспектори от "Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури" (ИАРА) излязоха на масови проверки по р. Дунав, язовири във Варненско и Черно море.

Във водите на река Дунав в село Бръшлен са установени поставени в работно положение 2 броя хрилни мрежи с обща дължина 65 метра и улов в тях на риба от вида "бабушка"- 12 кг, която е върната обратно във водата. При проверка в района на Тутракан са открити 2 броя мрежи с дължина 180 м, които са иззети за унищожаване. В хода на извършения контрол са съставени 6 акта за нарушаване Заповедта за пролетно-лятното размножаване.

Служителите на ИАРА от сектор "Рибарство и контрол" град Варна са извършили проверки също по бреговете на язовирите "Елешница", "Цонево" и "Пчелник". Установени са 2 броя хрилни мрежи, в работно положение, с обща дължина 100 метра и множество уреди от вида "герими"/парагади/ за улов на хищни риби. Уловената от вида бяла риба и сребриста каракуда е върната обратно във водата.

Контролните органи на ИАРА от сектор РК- Добрич извършиха засилени проверки и в акваторията на Черно море. От водите са извадени общо 800 метра калкански мрежи и улов в тях от вида морска лисица - 15 бр. и калкан - 7 бр. Рибата е освободена и върната във водата, а мрежите са иззети за унищожаване.

След подаден сигнал от "Гранична полиция" е извършено наблюдение на лодкостоянка Дуранкулак. На брега е открит чувал с 1 брой калкан в него. Нарушител не е установен, а рибата е дарена на Социален патронаж град Шабла.

Проверки на ИАРА за нерегламентиран риболов в Бургаско

Проверки на ИАРА за нерегламентиран риболов в Бургаско

Агенцията следи спазва ли се забраната за риболов за пролетно-летния размножителен период