418 шофьори на таксита в Пловдив няма да успеят да линцензират дейността си поне до 10 февруари, съобщава БНР.

Това се дължи на липса на заповед на кмета, с която да упълномощи директора на Общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта" инж. Пламен Вълков да пусне процедура за регистрация на автомобилите.

До казуса се стигна след промяна в Закона за автомобилните превози. Съгласно нея, считано от 1 януари 2021 г., регистрацията на таксиметровите автомобили вече се извъшва от Общинските администрации, а не от ДАИ.

Община Пловдив обаче не е задействала процедурата. По тази причина днес таксиметровите шофьори изискаха спешна среща с представители на местната власт .

Те обясниха, че вече месец не могат да работят легално и търпят санкции от контролните органи, поради което настояват още днес градоначалникът Здравко Димитров да подпише нужната заповед, с която да стартира процедурата.

От общинското предприятие "Организация и контрол по транспорта" посочват, че легално могат да работят всички, които имат регистрация по старите правила - т. е. подадена в ДАИ до 31 декември 2020 г. В Пловдив те са около 900. Останалите обаче трябва да изчакат.