В София отварят Зоопарка, Столичната библиотека, СГХГ и Регионалния исторически музей "София". Влизането в тях ще бъде при спазване на всички противоепидемиологични мерки и най-вече спазването на дистанция.

Отварянето на тези институции е от 14 май - денят след края на обявеното извънредно положение. Зоопарка, музея и галерията отварят със заповед на кмета на София Йорданка Фандъкова.

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

Гласувано: Извънредно положение заради коронавируса

С 201 гласа "за" депутатите приеха предложението на МС

От Зоологическата градина в София уточниха, че отварят от 14 май с работно време на касите от 9:00 ч. до 16:30 ч. Посетителите могат да разгледат зоопарка до 18 ч. Да се спазва дистанция, както при закупуването на билетите, така и при посещението в градината, препоръчват от управата.

Затворени за посетители са залите "Големи котки, терариум и аквариум" и Зала "Гиганти" в срок до второ нареждане.

Ограничава се достъпът до пейките и детските площадки в Зоологическа градина, както е според Заповедта за разрешение за разходки в градски паркове и градини на Столична община от 27 април 2020.

От Зоопарка препоръчват посетителите да носят маски, ръкавици, дезинфектанти и др. и да са на дистанция от поне 2,5 м между отделните групи посетители. Хората да не са на големи групи, да ходят само по алеите за посетители.

Забранено е влизането с домашни любимци, велосипеди и тротинетки в зоопарка. Тоалетните ще работят от 9 до 18 часа с дезинфекция на всеки 2 часа.

Забранено е предлагането на храна на животните и който го прави, ще бъде извеждан от охраната.

Столичната градска библиотека заедно с филиалите й в районите Сердика, Люлин и Студентски също отварят от 14 май. Читателите ще могат да вземат книга за вкъщи, но няма да ползват читалните на библиотеката.

На 14 май от 20.30 ч. театър "София" ще открие сезона на външната си сцена "Арена" със спектакъла "Апетит за череши".

Няколко дни по-късно - на 18 май отваря врати Музея за история на София, а Столичната градска художествена галерия на 19 май.

Софийските артисти ще имат 20 сцени на открито за представления и концерти, на които могат да присъстват до 30% от максималния брой публика на подобни събития.

Два фонда в подкрепа на българската култура искат творците

Два фонда в подкрепа на българската култура искат творците

Солидарен социален фонд за артисти на свободна практика е единият

Събитията от лятната културна програма тази година ще се провеждат на сцените в Борисовата градина, паркът на Военната академия "Г. С. Раковски", Женският пазар, пространството край Западната порта, паркът на Националния дворец на културата и други.

На територията на Софийския зоопарк също има постоянна сцена за културни прояви, а на открито в Парк "Врана" от години се провеждат впечатляващи музикални събития.

По време на двумесечното извънредно положение в дирекция "Култура" постъпиха 17 предложения за културни формати на открито - поредици от концерти, кинопрожекции под звездите, програми за деца - образователни инициативи, мюзикъл и куклени представления.

От общината уверяват, че се запазва и формата за изява на култура в градска среда - изложбите в общинските Галерии на открито - на Моста на влюбените, в Градската градина, в парка на НДК и в Градина "Кристал".

Първата за сезона изложба на открито - красиви фотоси от Италия могат да бъдат разгледани на постаментите в градина "Кристал".

Следващата впечатляваща изложба ще бъде на открито от 18 май на Моста на влюбените и ще ни покаже пролетни етюди от столицата.

Новите галерии на открито ще са в Южния парк и по оградите на столични училища.