Ситуацията е критична и много тревожна. Това заболяване (чума по свинете - б.р.) се разпространява много бързо по всевъзможни начини и за това борбата с него е много трудна.
Всички мерки, които са предоставени на областната епизоотична комисия, са изпратени на кметовете, стана ясно от думите на д-р Дамян Миков, директор на Областната агенция по безопасност на храните в Стара Загора.

87 са умъртвените заради чума свине

87 са умъртвените заради чума свине

Само за регистрирани животни ще се изплащат обезщетения, обясни шефът на БАБХ

Д-р Миков е обезпокоен, че на територията на Старозагорска област има над 150 000 прасета. Те се отглеждат в промишлени комплекси, в задни дворове, фамилни ферми тип А, тип Б. Ние сме една от областите, които са на първо място по отглеждане на прасета и това е един от основните отрасли на територията на областта.

Селските кметове са хората, които трябва да подпомагат експертите от Агенцията по храните - всички, които са ангажирани с предотвратяване на разпространението на свинска чума и в нашия регион.

Вече има доказана зараза на територията на страната. Проблемът е, че въпреки че сега от месеци са разпространени превантивните мерки, които да се вземат, не срещаме разбиране от страна на кметовете по селата, които трябва да са първите помощници на ветеринарите и на хората, заяви шефът на БАБХ - Стара Загора.

Остават превантивните мерки в Плевен срещу чумата по свинете

Остават превантивните мерки в Плевен срещу чумата по свинете

Извънредно заседание на областната епизоотична комисия в Плевен

Ако влезе това заболяване, преките загуби ще са огромни, каза д-р Миков. При подобна кризисна обстановка всеки трябва да е отговорен.

Той изтъкна, че прасетата, които се гледат за лична консумация, трябва да са идентифицирани и с установен произход. "Щом са за лична консумация, те трябва да бъдат отглеждани по определен начин, идентифицирани, заведени във ветеринарната система и да имат изяснен произход. За съжаление, 99% от прасетата в задните дворове не отговарят на законодателството", каза д-р Дамян Миков.

При наличие на такова заболяване и при реална ситуация съгласно законодателството и мерките трябва да проверим на място всички прасета в задните дворове, повтори той.

При проверката, първото нещо, което търсят ветеринарите, е ушен маркер на прасето. Те се интересуват заведено ли е във ветеринарната система, животновъдният обект има ли номер. Всички тези неща са регламентирани в законодателството, повтори ветеринарят.

Когато се установи, че животните не са идентифицирани, те се унищожават на място. Това е законово регламентиран текст и мерки, които не зависят от ситуацията. Ситуацията е причина да се направят по-сериозни проверки, категоричен бе д-р Миков.

Всеки да си направи избора - дали да си гледа животните, дали да бъдат евтаназирани, дали да бъдат глобени стопаните или да си заколят превантивно животните. Такива проверки ще се случат, хората трябва да са информирани. Не искаме да влизаме в домовете им, за да им убиваме прасетата. Това е причината да ги предупредим, каза шефът на областната Агенция. Той отново изтъкна, че това е предупреждение, че предстоят засилени проверки.

Тези животни, които не са идентифицирани, пак ще бъдат евтаназирани, но стопаните няма да получат обезщетение, допълни д-р Дамян Миков.