Розопроизводителите в страната отбелязват днес традиционният Празник на розата. Тази година обаче празникът е частично помрачен поради протестите на розопроизводителите от региона срещи ниската изкупна цена на розовия цвят.

Порожанов иска Закон за розата и лавандулата

Порожанов иска Закон за розата и лавандулата

Обсъждат дали да е за розата или за розата и маслата

Председателят на Националния съюз на производителите на етерично-маслени култури Зара Клисурова заяви пред БНР, че днес в Карлово няма да има протести, а празник.

Традиционно днес много българи и чужденци се събират в розовите полета край Карлово, където наблюдават ритуала "розобер".

И тази година след розобера се провежда шествие до площад "20-и юли". След шествието на площада на града ще започне и специална празнична програма с фолклорен танцов спектакъл. И тази година ще бъде избрана Царица на розата.

По думите на Клисурова ситуацията около изкупните цени на розовия цвят се е нормализирала след протестите на земеделците. Според нея кампанията на розопроизводителите е към своя край, дестилериите в района вече изкупували суровината.

"Цените се покачват - сега отиват 2,20 - 2,40 - 2,50 лева. Нормално влиза цветът в розоварните вече, защото не е голямо количество. Така че самият процес от само себе си се нормализира", обясни тя.

Срещу картел при изкупуването протестират розопроизводители

Срещу картел при изкупуването протестират розопроизводители

Догодина розовата долина ще стане долината на бурените, заплашват земеделците

В Карлово протести няма да има. В Стрелча обаче за първи път от 22 година празникът няма да бъде отбелязан.

Вместо да празнуват, розопроизводителите ще протестират срещу ниските изкупни цени на продукцията им. В знак на протеста си земеделците ще посипят целия център на Стрелча с розов цвят.

Към момента цената за килограм е между 1.80 и 2 лева. Въпреки това продукцията не се изкупува всеки ден, алармират местните.

Розопроизводителите блокираха пътя Казанлък - Стара Загора

Розопроизводителите блокираха пътя Казанлък - Стара Загора

Цената на розовия цвят спаднал до 1.20 лв. за килограм

Тази цена обрича производителите на фалит, хората няма как да покрият разходите си по беритбата. За това те искат държавата да се намеси и да регулира отношенията в сектора.

Протестът в Стрелча започва в 17 часа. Очаква се на него да присъства омбудсманът Мая Манолова.

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис"

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис"

Работят в посока Закон за розата