Продължават протестите на розопроизводители в Казанлък.

Днес недоволстващите блокираха движението по пътя Казанлък - Стара Загора, съобщи Нова. Блокадата е при разклона за село Черганово.

Снимка 357965

Източник: БГНЕС

По последна информация цената за изкупуване на розовия цвят е спаднала още.
Розовият цвят сега се изкупува вече за 1.20 лева за килограм.

Голяма част от дестилериите пък въобще не изкупували розовия цвят.

Свръхпроизводството е проблемът с розовия цвят според Порожанов

Свръхпроизводството е проблемът с розовия цвят според Порожанов

Не са проблем цените

"Започнахме в началото да продаваме цветовете на 2,50 лева и всеки ден цената вървеше надолу. Аванс сме получили само за първите два дни. Оттам нататък нищо", обясни производител.

По думите на протестиращите в момента всеки производител търси кредити от банки, за да можем да спаси работната ръка и розовия цвят. "Догодина нито някой ще дойде да бере розовия цвят, нито ние ще произведем нещо", допълват земеделците.

Според производителите има картел при изкупуването на розовия цвят.

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово
Обновена

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово

Протестната блокада образува километрични задръствания на пътя

Припомняме, след няколко дни на протести на розопроизводители, вчера омбудсманът  Мая Манолова сезира Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) по подозрение за картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените.

Манолова заяви, че ще настоява от земеделското министерство през общинските служби по земеделие да се изпратят екипи на място, така че всички, които искат, да могат да се регистрират като земеделски производители и да получават финансова помощ от министерството след приключването на кампанията по беритбата.

"Според мен няма как държавата да избяга от отговорност, да не застане зад гърба ви и да не ви подкрепи, в един толкова важен за вас момент. Става дума за бранш, който е традиционен за България, който е лицето, образът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, жалко е, че съвсем буквално сме на път да потъпчем един от най-красивите символи на страната ни - българската роза", заяви още общественият защитник.

Манолова сезира КЗК за картел при розоварите

Манолова сезира КЗК за картел при розоварите

Омбудсманът праща НАП на прекупвачите

Снимка 357963

Източник: БГНЕС