Националният омбудсман Мая Манолова предвижда да сезира Комисията за защита на конкуренцията по подозрение за картелно споразумение в отрасъла на розопроизводството, което по думите й убива конкуренцията и сваля цените.

По-рано през деня омбудсманът се срещна с местни производители на масива между градовете Сопот и Карлово. Производителите на маслодайна роза я сигнализираха за ниската цена за изкупуване на продукцията им.

Срещу картел при изкупуването протестират розопроизводители

Срещу картел при изкупуването протестират розопроизводители

Догодина розовата долина ще стане долината на бурените, заплашват земеделците

Според омбудсмана е много притеснителен фактът, че седмици преди активното предаване на розовия цвят и преди кампанията се изяснява каква ще бъде цената. Едва сега става ясно, че тя е еднаква за всички дестилерии и розопроизводители, без оглед качеството на розовия цвят.

Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Розопроизводителите се оплакват от ниски изкупни цени

Започна розоберът в Казанлъшко

Манолова заяви, че ще настоява от земеделското министерство през общинските служби по земеделие да изпратят екипи на място. Така всички, които искат да се регистрират като земеделски производители, ще имат тази възможност.
Това ще даде възможност да получат финансова помощ от министерството на земеделието след приключването на кампанията по беритбата. Вторият плюс е възможността да се сдружават и с тези сдружения догодина да защитят своевременно и организирано интересите си, обясни омбудсманът.

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово
Обновена

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово

Протестната блокада образува километрични задръствания на пътя

"Обещаната при края на кампанията помощ по de minimis за розопроизводителите е по 30 ст./кг, но може и да е повече, по 50 ст./кг", подчерта още веднъж омбудсманът нуждата стопаните да се обединяват в кооперативи, за да защитават интересите си заедно.

От Националната агенция по приходите ще започнат проверки на прекупвачите, които изкупуват на цена под 2 лв. Ако се установят нарушения, да бъдат налагани сериозни санкции, допълни тя.

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис"

Порожанов отпуска на розопроизводителите държавни пари по "де минимис"

Работят в посока Закон за розата

"Според мен няма как държавата да избяга от отговорност, да не застане зад гърба ви и да не ви подкрепи, в един толкова важен за вас момент. Става дума за бранш, който е традиционен за България, който е лицето, образът на страната ни. Прекрасно е, че една от атракциите на европредседателството бе килимът от рози, който показахме на чужденците, жалко е, че съвсем буквално сме на път да потъпчем един от най-красивите символи на страната ни - българската роза", заяви омбудсманът.

По думите й е крайно време държавата да създаде правила за бранша. Предстои в най-кратки срокове да бъде приет проектозакон за розата. Необходимо е държавата да се намеси срещу вноса на продукти, които замърсяват и компрометират българското розово масло.

По-късно омбудсманът се срещна и с розопроизводителите от Община Стрелча, които заплашват с поредна блокада на пътя към град Панагюрище.