Министърът на земеделието, храните и горите Румен Порожанов проведе в Карлово среща с розопроизводителите и кметовете от региона. Той обеща държавна помощ "де минимис" за регистрираните производители, претърпели загуби.

Причина за срещата станаха протестите на розопроизводителите, които блокираха пътя, заради ниските изкупни цени.

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово
Обновена

Протестиращи розопроизводители блокираха пътя Пловдив - Карлово

Протестната блокада образува километрични задръствания на пътя

"Държавата няма как да изкупи розовия цвят, нито пък да влияе на цените. И без протест на пътищата щях да дойда", заяви земеделският министър.

От думите му стана ясно, че ще се работи в посока приемане на Закон за розата, който да регламентира процеса от посадъчния материал до преработката в дестилериите.

"Ясно трябва да разграничим коректните дестилерии от тези, които работят с вносна суровина. Необходимо е в бърз порядък да се приеме този закон", обясни Порожанов.

Към момента се наблюдавали практики от страна на некоректни производители да използват суровини от Иран, Турция и Тунис и да ги сместват с българско розово масло. Така те компрометирали качеството и марката на продукта на световните пазари.

Според Порожанов тези практики заедно с увеличените розови насаждения с по 10% годишно води и до намалението на изкупните цени.