Сериозно повреден е античния форум на "Августа Траяна" и то от вандали.

Посегателство е извършено върху сцената на форума, съобщават от община Стара Загора.

Има счупени стъкла, като е явно, че по витрините е удряно с твърд предмет. Разковани са и дъски на сцената, което може да доведе до инциденти и граждани да се наранят.

Установени са още скъсани и оголени кабели, като инспектори са прекъснали електроподаването, за да бъде мястото обезопасено. Има счупени и прожектори.

Снимка 522994

Източник: Община Стара Загора

Всичко това е съпроводено със силно замърсяване на района с различни хартиени и пластмасови опаковки.

От община Стара Загора припомнят, че античният форум "Августа Траяна" беше изцяло реновиран изцяло през 2014 година по проект "Превръщане на културно-исторически паметници от Античния период на Стара Загора в туристическа атракция". Общата стойност на инвестицията беше близо 4,4 млн.лева и беше финансиран от Оперативна програма "Регионално развитие". Дейностите обхванаха консервация и експониране на Западната порта и допълнителната външна крепостна стена, Форумния комплекс с аудиториум.

Снимка 522993

Източник: Община Стара Загора

Oбщинa Cтapa Зaгopa пpизoвaвa жителите и гостите на града дa пpoявявaт нeтъpпимocт ĸъм всички хулигански прояви и дa cигнaлизиpaт за тях нa дeнoнoщния Гopeщ тeлeфoн - 0800 157 37 или нa тeл. 112.