Забраняват се фойерверките и шума след 22.00 часа във Варна. Това предвижда нова Наредба за обществения ред, одобрена днес от Общинския съвет (ОбС) с подкрепата на 39 от общо 44 гласували.

В наредбата е заложено ограничаването на шума в жилищни сгради, публични места, паркове и градини. Шумните дейности от битов и строителен характер, както и музицирането и използването на музикални инструменти за обучение, се забраняват в интервала от 14:00 до 16:00 ч. и от 22:00 ч. и 8:00 ч.

Рестрикциите важат също за спортни, културни, обществени и други масови мероприятия, включително сватбени, семейни и фирмени тържества, организирани на открити общински имоти и в близост до жилищни сгради. Ако в съседство не живеят хора, шумните увеселения са позволени от 8:00 до 22:00 часа, съобщиха от ОбС-Варна.

Забраняват се и фойерверките след 22:00 часа.

Припомняме, че по традиция във Варна се провежда тържествена заря от 23.00 ч. в Деня на града, който се отбелязва на църковния празник Успение Богородично - 15-ти август. С друго решение на Общинския съвет от днес както обикновено денят е обявен за празничен и неприсъствен.

В новата наредба обаче са оставени и вратички. Според документа изключения по отношение на ограниченията се допускат в новогодишната нощ, на официални празници и след разрешение от кмета на Варна Иван Портних.

Ограниченията не важат и за заведенията, тъй като те са регламентирани в друг документ - Наредбата за търговската дейност.

Ресторантьорите оспорват затварянето на Крайбрежната алея на Варна за коли

Ресторантьорите оспорват затварянето на Крайбрежната алея на Варна за коли

Настояват за спешна среща

За нарушения на новите ограничения на физически лица ще се се налагат глоби от 100 до 500 лева, а фирми - от 1 000 до 5 000 лева. При повторно нарушение глобата за гражданите ще e от 500 до 1 000 лв., за фирмите - между 5 000 и 10 000 лв.

Новата наредбата забранява и домуването на товарни автомобили, автобуси и строителна мобилна техника и превозни средства над 2,5 тона по улици, алеи, обществени паркинги и тревни площи. Забранява се също движението на каруци в града. В останалата част на общината те са разрешени, но животните трябва да са снабдени със средства, предпазващи от замърсяване на пътното платно и тротоарните настилки с биологични отпадъци.

Няма да се допуска и отглеждането на селскостопански животни и птици във Варна. Забранява се също развеждането на диви животни по улици, площади и други публични места, включително с цел представление или търговия.

Забранява се и разхождането на домашни кучета без повод, а ако са агресивни, животните трябва да са и с намордник. Не се разрешава разхождането на питомци на територията на учебни, детски и здравно заведения, спортни площадки и на местата, предназначени за общо ползване и обозначени със забранителни знаци. За периода 15 май - 1 октомври разходките на любимците ще се забранени и на плажните ивици.

Предвидени са и санкции срещу изхвърлянето на домашни кучета на улицата. При повторно залавяне на кучета, които вече да били връщани на стопаните, собствениците ще бъдат наказвани.

Контролът по спазване на наредбата е възложен на представители на администрацията и на полицията.

Прекратиха плувния маратон "Галата-Варна"
Обновена

Прекратиха плувния маратон "Галата-Варна"

Вятър 12 метра в секунда