Варненски общинари искат частично да бъде отменена забраната за строителство в местността Свети Никола.

Забраната е наложена през 1997 г. от Министерство на регионалното развитие и благоустройството заради свлачищни процеси. Единствено министърът на регионалното развитие може да премахне строителната забрана. Но тъй като инициативата за нейното налагане е била на Община Варна, е необходимо отново по предложение на местната власт да се предприемат действия за отмяната й.

Съветниците по комисията по архитектура към Общински съвет-Варна са дали съгласието си да се поиска отмяна на забраната, но само за определени имоти, в които има извършени укрепителни дейности и изградена канализация. Има направени геодезическа и геотехническа експертизи, които показват положителен ефект от извършеното. Направената канализация в района и достатъчният капацитет за включване в нея също е мотив за частична отмяна на забраната.

За останалата територия администрацията ще настоява ветото до остане до реализацията на "трайни водопонизителни и осушителни мероприятия, както и битова канализационна мрежа".

Припомняме, че укрепване беше предвидено да се направи със средства ЕИБ през 2005 г. Въпреки това това остава една от критичните точки във Варненско, като през 2021 г. беше сред местата, където се предвиждаше да се сложи контролна система за проследяване и известяване.

На днешното заседание съветниците разрешиха изработването на нов Подробен устройствен план /ПУП/ - Парцеларен план /ПП/ за изграждане на канализационна мрежа и довеждащ канализационен колектор от с. Каменар. Преди две години Общински съвет-Варна прие ПУП-ПП за обекта, но впоследствие се установи, че по одобреното трасе са възникнали срутища и ерозионни пропадания, което налага неговото изместване.