Полицаи и пожарникари във Варна излязоха на протест с искане да бъде увеличено заплащането на нощния им труд, съобщава bTV.

От 2007 г. насам доплащането е едва 25 ст. на час. Служителите на МВР настояват то да стане поне 1 лев, а след това поетапно да нарасне до 2,50 лв.

Протестиращите обвиниха вътрешния министър Младен Маринов, че водел диалог с тях само през медиите, а отправените още в началото на месеца искания така и не са били чути.

Полицаи и надзиратели с протест за повишаване цената на нощния труд

Полицаи и надзиратели с протест за повишаване цената на нощния труд

Поканиха всеки управленец да им гостува 3 поредни нощи - само да постои при тях

Пожарникарят Ивайло Янчев обясни, че на дежурство нощтна смяна огнеборците получават по 2 лв. отгоре, което прави около 15 лв. месечно. Той е категоричен, че подобно заплащане е подигравка.

По думи на Янчев въпреки че нощните пожари са по-опасни, заради икономии в извънредния труд вместо 10 огнеборци на смяна са само по 7.

Ако в момента гасим апартамент с два екипа в някоя част от Варна, не знам как бихме реагирали при друго произшествие, ако има 2 пожара и повече, недоумява той.

За последното тримесечие много служители изобщо не са получили заплащане за извънреден труд, независимо че именно това е бил един от най-натоварените периоди заради посещението на папата и евроизборите.

Когато са на денонощно разположение, полицаи и пожарникари взимат по 10 ст. на час.

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

Ниското заплащане на нощния труд - заплаха за националната сигурност

МВР готвят протест на празника си