Въвеждат нова тарифна политика при таксуването на пътуванията в София през 2022 г. Това съобщиха на брифинг зам.- председателят на Комисията по транспорта в СОС Зафир Зарков и председателят на СОС Георги Георгиев, цитирани от bTV.

Влиза в сила т.нар. "времеви билет" за таксуване спрямо пропътуваното време. Предвиждат се два негови варианта. Единият позволява с един билет да се сменят превозни средства от един и същи вид транспорт, стига това да е в рамките на 30 минути. Неговата цена ще бъде като на обикновения билет в момента - 1,60 лв.

Зарков обясни, че с този вид билет жителите и гостите на града могат да се возят 25 минути в един автобус, след което да се прекачат на друг транспорт, където ще трябва да валидират билета си. Ако го валидират в 29 минута на пътуването си, те ще могат да го довършат.

Вторият вариант за таксуване спрямо пропътуваното време ще бъде с едночасов билет за 2,20 лв. В този часови диапазон пътник ще може смени повече от два транспорта, като отново при валидиране на билета в 59 минута той ще може да довърши пътуването си.

Пътуваме в градския транспорт с е-билет от днес

Пътуваме в градския транспорт с е-билет от днес

Плащането през телефона става или с дебитна или кредитна карта

Обсъжда се и въвеждането на нови варианти на талоните с билети за пакетни пътувания с отстъпка. До момента съществуваха талони с 10 билета, като се предвижда се въведат и талони с 20 билета. Ще има такива талони и с новите "времеви билети".

Пакет от 20 билета по 30 минути ще струва 30 лв., а пакет със същия брой билети за 60-минутни пътувания - 60 лв.

Предвижда се дневната карта, която в момента е на цена от 4 лв., да важи за период от 24 часа от момента на закупуването ѝ, вместо да е валидна само в рамките на деня. Когато тя е с 24-часова валидност обаче, ще струва 6 лева.

Очаква се промените в тарифите да влязат в сила във втората половина на януари догодина.

Първоначално старият билет от 1,60 лв. ще важи паралелно с тези, които са за таксуване на база пропътувано време. В бъдеще обаче ще дойде момент, когато старият тип билет ще "бъде пенсиониран".

Спаси София сигнализират за драстично орязване на градския транспорт

Спаси София сигнализират за драстично орязване на градския транспорт

Системата е пред фалит