До месец медицинският персонал в детските градини, ясли и училища в София ще получи със задна дата от 1 януари увеличение на заплатите, съобщи директорът на общинската дирекция "Здравеопазване" Нели Нешева, цитирана zagrada.bg.

След увеличението средната брутна заплата в сектора ще стане 389,33 лева, добави тя.

Нешева се позова на писмо от Министерството на финансите, получено в Столичната община днес, в което се съобщава, че от 6 351 914 лева, средствата за здравеопазване стават 7 843 761 лева. Корекцията на средствата за работна заплата е за покриване размера на "плоския" данък в изпълнение на правителствено постановление.

Според Нешева до момента няма информация за подадени молби за напускане от медицински персонал в общинските детски градини, ясли и училища.

Общият медицински персонал в тях е 1674 души. На 14 март общината е изпратила писмо до министерствата на финансите и на здравеопазването, с което се настоява за увеличаване със 100 лева на финансирането на средната работна заплата в сферата на здравеопазването.

Преди увеличението средната заплата в сектора е била 316,11 лева. Според писмото на общината, осигуряваният размер на индивидуални работни заплати е равен на минималната заплата, тъй като в сферата на здравеопазването поради ниското заплащане работи медицински персонал на средна възраст 55 години.

Според предложението на общината, с исканото увеличение средната брутна работна заплата трябва да стане 420 лева.

Алтернативата, предложена от общината, е промяна в постановлението на МС от 23 януари, като към специализираните институции и социалните услуги се добавяти персоналът в здравните заведения (здравните кабинети в училища и детските градини) и в заведенията за отглеждане на деца до тригодишна възраст (детски ясли и детски кухни.