чезОт компанията ЧЕЗ съобщиха пред bTV, че ще покрият щетите на десетките пострадали от столичния квартал "Белите брези", чиито електроуреди изгоряха заради токови удари. Според ръководството на компанията причината за аварията отново е кражба на кабели.

От дружеството настояха за по-строг контрол при изкупуването на цветни метали, а Столична община дори е предложила пунктовете за старо желязо да бъдат закрити.

Цели семейства от малцинствата се прехранват с предаване на старо желязо за скрап. Те твърдят, че не крадат кабели и шахти от улиците, но е факт, че всекидневно се регистрират такива кражби, напомня bTV. Има и такива които атакуват проводници, по които тече ток. По този начин само по мрежата на ЧЕЗ са нанесени щети за 16 млн. лева.

В момента компанията подменя поредния ключов кабел с високо напрежение, защото част от него е повредена при опит за кражба. „Тези които са се опитали да откраднат част от него са се опитали да откраднат няколко метра на до бул. „Сливница" и ако вземат 2-3 метра, ще вземат в отпадъци 200-300 лева, а в същото време ни нанасят щета за 2 милиона лева", каза Росен Йорданов, ЧЕЗ България.

От пунктовете за изкупуване на старо желязо отказаха коментар, като единствено заявиха, че спазват разпоредбите на закона. Зам.-кметът на София Минко Герджиков заяви, че въпросът трябва да бъде решен радикално и пунктовете да бъдат затворени, за да не стимулират незаконна дейност.