Ветеринари от чужбина преглеждат мечките в парка в Белица, съобщава БНТ. Това е част от програмата за здравеопазване на животните. Извършва се на всеки три години.

Мечките се упояват, за да може прегледите да бъдат извършени, тъй като животните се отглеждат в среда, максимално близка до естествената им, и не са свикнали на контакт с хората.

Прегледите са с ехограф. Освен това се правят рентгенови снимки. Проверява се и състоянието на техните зъби. Ветеринари от Германия и България извършват прегледите.

Наред с основните прегледи, които се извършват на всеки три години за обитателите на парка, се правят и ежемесечни оценки за качеството на живот на мечките. Използва се и следово обогатяване с миризми или с храни, скрити на труднодостъпни места, за да се стимулира търсенето на храна в естествената среда на мечките.

Гледачите в парка в Белица се занимават и с ежедневен фитнес с мечките, които имат проблеми с краката, което представлява вървене на доста метри с лакомства за животните, за да могат да се раздвижват.

Германски лекари преглеждат обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица

Германски лекари преглеждат обитателите на Парка за танцуващи мечки в Белица

В планираните процедури са включени рентгенови снимки, ехограф, преглеждане на зъбите и дентални процедури