Властта е абдикирала от задълженията си за решаване на проблема с водата в Хасково. Това обяви изпълнителният секретар на Федерацията на потребителите Емил Георгиев, цитиран от БНР.

Съдържанието на естествен уран в питейната вода е в норма, на алфа активността показва превишение 3 и 7 пъти. Пробите са взети от две места. Предстои вземането на още проби от различни райони на Хасково. Резултатите от изследванията на водата са направени от сертифицирана лаборатория, поръчана от Федерацията на потребителите.

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Кризата с урана във водата в Хасково продължава

Проблемът ще се реши най-рано догодина

Предвижда се в сряда представители на Министерството на регионалното развитие и на Федерацията да се обсъдят варианти за нови източници на чиста вода за града.

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

На много от местните хора им излиза скъпо да ползват минерална вода за всичко

На среща в МРРБ Федерацията на потребителите ще настоява за изготвянето на така наречената пътна карта. В нея ще бъдат записани конкретните мерки и срокове за решаване на проблемите с водата в Хасково, съобщи Георгиев. В противен случай, ще има протестни действия, обеща той.

Припомняме, от 13 април 2017 г. започна вземането на проби от питейната вода в Хасково. Според предварителните резултати от новите проби, анализирани в лабораториите на Националния център по радиобиология и радиационна защита и Изпълнителната агенция по околна среда, в част от тях продължава да се отчита несъответствие по химичен показател уран.

В края на февруари 2017 г. беше установено, че минералната вода от "Топлата чешма" в Стрелча е радиоактивна и вредна за здравето. Радиоактивните показатели бяха многократно завишени. Показателите на естествения уран и на общата бета-активност са 4 пъти над допустимите стойности. При общата алфа-активност завишението е 36 пъти.

Друг подобен случай беше установен в края на 2010 г. в град Меричлери и село Великан, Хасковска област. Там бяха регистрирани проби на питейна вода, съдържащи близо два пъти по-голямо съдържание на арсен от допустимото.

Опасна радиоактивна вода тече от чешмите в село Кръстилци

Опасна радиоактивна вода тече от чешмите в село Кръстилци

Открито е повишено съдържание на уран