Кризата с урана в питейната вода в Хасково продължава вече година и четири месеца, след като през април миналата година беше констатирано, че водата има по-високо съдържание на уран и висока алфа активност.

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

От чешмите в Хасково продължава да тече вода с уран и алфа активност

На много от местните хора им излиза скъпо да ползват минерална вода за всичко

За справянето с проблема бяха отпуснати средства в размер на 2 милиона лева, с които да се направят нови кладенци и водопроводи.

До няколко дни се очаква комисия да приеме 4 нови кладенци в Хасково. Те са изградени отдавна, но още не се експлоатират.
Пускането на четирите кладенци обаче няма да бъде достатъчно от чешмите на хасковлии да потече чиста вода, пише Нова.

В града беше възложено да се изградят 8 нови кладенци и два водопровода. Към момента обаче нищо не е влязло в експлоатация. В същото време на жителите е забранено да употребяват водата за питейни нужди, поради което в града са разположени водоноски.

Водата с уран не може да се ползва за нищо, категоричен е експерт

Водата с уран не може да се ползва за нищо, категоричен е експерт

Не уранът, а хлорът във водите е най-големият канцероген, смята друг специалист

От общината в Хасково, която е отговорна за строителството на новите съоръжения, прехвърлят вината към ВиК оператора. От дружеството посочили къде и какво трябва да бъде изградено, но имало документални дупки и нещата не били уредени административно.

Част от кладенците са готови от повече от половин година. Заради допълнителни съгласувания обаче кладенците следва тепърва да бъдат пуснати в експлоатация. Това ще стане само ако резултатите от последните проби от водата в кладенците са добри.

Решението обаче е частично, понеже едва след построяването на останалите 4 кладенци и двата водопровода, ВиК операторът ще може да смесва чистата вода и тази с уран в такива количества, които не представляват опасност при питейна консумация.

Това ще стане най-рано през следващата 2019 година. Дотогава хасковлии ще трябва да продължават да спазват стриктно изискванията на местните власти и да употребяват вода за питейни нужда само от водоноски.

Четири месеца крили за водата с уран във Велинград

Четири месеца крили за водата с уран във Велинград

ВиК дружеството знаело още в края на декември

Припомняме, скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец 2017 година. Тогава излязоха на яве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Тогава здравните власти в Хасково увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври 2016 година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата.

В началото на месец юни 2017 година от областната администрация в града съобщиха, че стойностите на уран във водата в Хасково са в допустимата норма и режимът на водата беше отменен.

Водата в Хасково е годна за пиене и готвене

Водата в Хасково е годна за пиене и готвене

Остава забраната за водоподаване от 7 тръбни кладенци на ПС 1 и ПС 2

Две седмици по-късно обаче от Регионалната здравна инспекция в Хасково информираха, че в четири проби от питейната вода на Хасково е установено повишено съдържание на уран. Тогава властите забраниха използването на чешмяната вода за питейни нужди.

Отново уран във водата на Хасково

Отново уран във водата на Хасково

Водата да не се пие и използва за приготвяне на храна