Повишено съдържание на уран е установено в четири проби от питейната вода на Хасково. Естественият уран е над определената максимално допустима стойност.

От РЗИ Хасково препоръчват на населението да не използват водата за пиене и приготвяне на храна.

Предупреждението влиза в сила само две седмици след като водата в Хасково бе обявена за годна за консумация и четири седмици след като бе отменен режима на водата.

Припомняме, на 5 юли вещи лица от БАН взеха проби за сравнително изследване за качеството на питейната вода в Хасково по назначена комплексна експертиза от Районна прокуратура - Хасково по досъдебно производство.

Леко завишено ниво на уран в три хасковски села

Леко завишено ниво на уран в три хасковски села

Забраниха водата да се ползва за пиене и готвене

Предписание за провеждане на задължителни хигиенни и противоепидемични мерки получено днес в 16,50 часа в Община Хасково и предупреждението е публикувано на сайта на общината. Предписанието е подписано от зам. директора на РЗИ Хасково доктор Станимира Тананова.

Изследванията са взети на 5.07.2017 година и показват между 0,031 и 0,044 микрограма на литър съдържание на естествен уран. Допустимата норма за съдържание на естествен уран е 0,03.

От РЗИ препоръчват на Общината да уведоми населението на Хасково да не използва водата за питейни нужди и приготвяне на храна. Освен това Общината трябва да осигури бутилирана вода за приготвянето на храна за детските градини и ясли, училища, социални и лечебни заведения.

Кметът Добри Беливанов е издал заповед за организация на осигуряването на чиста вода.

Уранът в норма, но водата да не се пие още, препоръчват експертите за Хасково
Обновена

Уранът в норма, но водата да не се пие още, препоръчват експертите за Хасково

Общата алфа активност показва превишения на контролните нива, според доклад

Скандалът с повишеното ниво на уран във водата на Хасково гръмна в началото на април месец. Тогава излязоха на яве не само повишените стойности на отровния елемент във водопроводната система, но и имаше обвинения от страна на опозиция БСП, че и предишното правителство на ГЕРБ е знаело за опасността, но не е уведомило населението от страх от недоволство и намаляване на предизборните резултати. Здравните власти увериха, че са взети всички мерки и опасност за населението няма. От Федерацията на потребителите в България обявиха, че превишените нива са още от октомври миналата година, но това е останало скрито.

Тогава в 44-то Народно събрание бе сформирана и специална временна комисия, която да разследва случая, включително и източникът на уран във водата.

„Зелените” с 6 мерки за решаване на проблема с урана във водата

„Зелените” с 6 мерки за решаване на проблема с урана във водата

Искат правителството незабавно да се заеме

Пред същата тази временна комисия главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев увери, че не се установява уран никъде във водопроводната система.