ВиК-Велинград е наказано и вероятно ще трябва да плати глоба от 15 000 лева. Причината е, че общинското дружество е укрило четири месеца данните за урана във водата, съобщава БиТиВи.

Припомняме, че в края на миналата седмица стана ясно, че в питейната вода във Велинград и няколко околни населени места е открито съдържание на уран, надвишаващо два пъти нормите. Веднага бе разпоредена проверка.

Раздават минерална вода във Велинградско

Раздават минерална вода във Велинградско

Има съмнение за наличие на уран във водата

На брифинг от Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик обявиха, че общинското ВиК дружество е знаело за урана във водата още на 29 декември. Тогава са излезли резултатите от пробите на трите водоизточника на града. Те показали надвишаване в пъти на допустимите стойности на уран и алфа-лъчение.

ВиК-Велинград отрича да е крило информацията за урана

ВиК-Велинград отрича да е крило информацията за урана

Твърдят, че са получили резултатите на 30 март

От ВиК обаче предали на РЗИ данните с четири месеца закъснение. Именно това е причината населението да научи за опасния уран едва на 20 април.

От здравната инспекция намират за обезпокоителни данните от укриваното лабораторно изследване. Според специалистите те са потенциално опасни за здравето на населението.

Проблемът с урановите води във Велинград към момента е решен. Без алтернативни водоизточници обаче са 5 други населени места. На хората там се предоставя бутилирана вода. Животните обаче се поят с тази, която има потенциално високи нива на уран.

Уран и във водата на Велинград
Обновена

Уран и във водата на Велинград

Стойностите са два пъти над допустимото

Наличието на тежкия метал ще бъде установено категорично с трето независимо изследване на водата. То ще стане ясно до две седмици.

Велинградчани са притеснени и ядосани от факта, че не са били предупредени по-рано.