ВиК-Велинград получило със закъснение лабораторните резултати за наличието на завишен уран в питейната вода. Това заяви директорът на водоснабдителното дружество Йордан Ненов, цитиран от БНР, във връзка с твърдението на РЗИ за укритите данни.

Припомняме, че по-рано стана ясно, че ВиК-Велинград е наказано и вероятно ще трябва да плати глоба от 15 000 лева. Причината е, че общинското дружество е укрило четири месеца данните за урана във водата.

Четири месеца крили за водата с уран във Велинград

Четири месеца крили за водата с уран във Велинград

ВиК дружеството знаело още в края на декември

От Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Пазарджик обявиха, че общинското ВиК дружество е знаело за урана във водата още на 29 декември. Тогава са излезли резултатите от пробите на трите водоизточника на града. Те показали надвишаване в пъти на допустимите стойности на уран и алфа-лъчение.

Шефът на ВиК обаче е категоричен, че е получил лабораторните резултати три месеца, след като са били ясни. Той твърди, че това е станало на 30 март, въпреки че констатациите са направени на 29 декември миналата година.

Уран и във водата на Велинград
Обновена

Уран и във водата на Велинград

Стойностите са два пъти над допустимото

Анализите са направени в научно-изследователската лаборатория "Пушкаров".

Йордан Ненов твърди, че от там не е бил уведомен по-рано за данните. При него не била достигала информацията за завишения уран.

Междувременно прокуратурата проверява защо информацията за замърсената вода не е била оповестена още в края на миналата година.