ВМРО призовава Прокуратурата да започне проверка кой манипулира хората от огнището на коронавирус в Ямбол да не носят маски и ги лъже, че няма зараза.

Според воеводите отпадането на ограничителните мерки в циганския квартал са прибързани. Те настояват контролно-пропускателните пунктове да останат, докато се направят тестове на всички в махалата и жителите докажат, че могат да спазват противоепидемичните мерки.

Депутатът от ВМРО от Ямбол Мария Цветкова посочва, че 90% от пациентите, настанени в ямболската областна болница с коронавирус, са именно от квартал "Райна Княгиня" и са неосигурени.

Тя посочва, че голяма част от контактните лица със заразени в махалата отказват да получат предписания за карантина, с което избягват глобите за нарушаването ѝ. Масово обитателите на квартала се противопоставят на здравните служби да им вземат кръвни проби или да им правя PCR тестове, които им се предлагат безплатно. С недисциплинираното им и безотговорно поведение има голям риск с премахването на загражденията и смекчаване на мерките те да застрашат здравето на всички останали жители на Ямбол и областта, категорична е Цветкова.

Разнобой в Ямбол - кметът обещава да отвори ромския квартал, медиците не искат

Разнобой в Ямбол - кметът обещава да отвори ромския квартал, медиците не искат

Циганите пък заплашват с бунт

Тя настоява за отговор кой и защо подстрекава умишлено циганското население чрез фалшиви листовки с логото на здравното министерство да не носят маски и да не дават кръвни тестове. Според нея прокуратурата трябва да започне проверка по случая и да бъдат установени инициаторите и разпространителите на листовките и подбудителите на бунтовете.

Цветкова припомня, че от началото на пандемията от ВМРО са предупреждавали, че циганските махали са потенциални развъдници на заразата и трябва да бъдат затворени в цялата страна като национална мярка.

Тя посочва, че в циганската махала в Ямбол населението демонстративно е отхвърлило противоепидемичните мерки и е заявило, че КПП-тата са незаконни, а социалната изолация е форма на расизъм. Според ВМРО това е демонстрация на арогантност и отричане на държавността.

Цветкова призовава да се помисли за правата на гражданите на Ямбол и областта, чието здраве е застрашено с отварянето на огнището на коронавируса.

Отпада карантината на ромския квартал в Ямбол

Отпада карантината на ромския квартал в Ямбол

Това става със заповед на директора на РЗИ- Ямбол д-р Лиляна Генчева