Областните управители на Русе и на Разград Мария Димова и Наско Атанасов са помолили армията да съдейства в спасителните дейности в община Цар Калоян.

Началникът на Генералния щаб на Българската армия генерал Златан Стойков е разпоредил на командващия Сухопътните войски генерал-лейтенант Иван Добрев да изпрати в бедстващия от наводнение град Цар Калоян 16 военнослужещи, съобщават от пресцентъра на Министерството на отбраната.

Войниците са от поделение 32 420 - Русе ще пристигнат в Цар Калоян заедно с 4 бронетранспортьора ( БТР - 60 ПБ) и един автомобил УАЗ-469.

На мястото на бедствието като технически консултанти от Националния военен университет „В. Левски" - Велико Търново са пристигнали полковник о.р. Гогов, началник на катедра „Инженерна подготовка" и подполковник Стефанов.

В град Цар Калоян се очаква да пристигне и едно модулно формирование с 3 бронетранспортьора (БТР - 60 ПБ), две авторазливни станции (АРС- 14) , четири возими помпи и 3 камиона „ЗИЛ - 131" с лебедка и машина за поддържане от поделение 54 060 - Шумен.

Военнослужещите ще изпомпват водата от залетите избени помещения и ще извличат повредилата се от наводненията техника.

При нужда и благоприятни метеорологични условия ще бъде изпратен вертолет „Кугар" на българските Военновъздушни сили за извършване на разузнавателни полети.