хотел олимпСметната палата започна проверка на СПА-комплекса към хотел „Олимп" в Боровец, съобщи bTV. Причини за ревизията са завишените цени на строително- ремонтните работи и заради лошо аргументирания избор на поръчката на стойност почти милион и триста хиляди лева.

„Олимп" е построен през 1984г. като база на ЦСКА и винаги е бил собственост на Военното министерство. През 2008г. в него е изграден СПА-комплекс, струвал на ведомството главозамайващите 1 млн. и 300 хил. лева.

Само за финландска сауна, инфрачервена кабина, парна кабина, душ във формата на охлюв, кръгъл душ и джакузи са платени 326 000 лв. с ДДС. За сравнение - една луксозна сауна с пълно оборудване в момента се предлага срещу 7400 лева. Подобен тип джакузи струва около 8900 лева.

Даже табелките вероятно са златни, тъй като се водят на цена от 300 лв. Радиаторите в комплекса са купувани на единична цена от 557лв.

Стойността на сключения на 13 ноември 2008 година договор за изграждане на комплекса е 1 225 565 лв. В мотивите на възложителя е посочено, че заради кратките срокове, в които трябва да се направи центърът - около месец до началото на сезона, не е възможно да се предвидят всички строително-ремонтни разходи на обекта и затова точната стойност на поръчката не може да се определи.

За Сметната палата тези мотиви не са достатъчни.