Концесионерът на находище "Побит камък" край Нови хан - "Ватия холдинг" АД, се отказва от добива на кварцов пясък до постигане на споразумение между спорещите страни. Това информираха от Министерството на енергетиката.

Повод за електронното писмо е протестът на жителите на Нови хан. "Във връзка с протестите на местното население, и с оглед на възможността да бъде осигурено общественото спокойствие, в Министерството на енергетиката е получено писмо от "Ватия холдинг" АД, с което концесионерът информира, че се отказва от упражняване на правата си по концесионния договор към този момент", пишат от ведомството на Теменужка Петкова.

Белослав на бунт срещу кариера за добив на пясък

Белослав на бунт срещу кариера за добив на пясък

Щяла да нанесе непоправими вреди

Концесионният договор за находище "Побит камък" е сключен на 06 февруари 2007 г., за срок от 20 години.

Концесията е предоставена във връзка с приватизационна сделка на "Ватия" АД - правоприемник на фирма с държавно участие "Ватия" - село Негушево, уточняват от МЕ.

Договорът влиза в сила от датата на прехвърляне на собствеността по приватизационния договор - 8 декември 1998 г. Срокът на договора изтича в края на тази година, като концесионерът е поискал удължаването му.

От енергийното ведомство разясняват, че процедурата за удължаване на срока е сходна с тази на предоставяне на нова концесия. При нея трябва да бъдат изпълнени всички законови изисквания, които гарантират защитата на населението и опазването на околната среда.

За временният отказ на фирмата-концесионер е информиран и кметът на община Елин Пелин Ивайло Симеонов.

От Министерството на енергетиката ще окажат пълно съдействие на местната власт за неутрализиране на възникналия конфликт и намиране на окончателно взаимно приемливо решение, пишат подопечните на Петкова.

Малко по-късно на електронната ни поща пристигна писмо, подписано от кмета на Нови хан Петко Костов. В него се описва, че няколко стотин души са излезли на мирен протест в селото. Те се възпротивяват на желанието на "Ватия холдинг" АД да добива кварцов пясък в Лесопарк "Побит камък".

Жителите на Елинпелинското село Нови хан са подкрепени от граждански сдружения от град Стрелча и село Лозен и депутати от ГЕРБ, БСП и НФСБ, пише в мейла до медиите. Общинските съветници в Елин Пелин също са на страната на хората, които не искат развитие на концесията за кварцов пясък.

"Добивът на кварцов пясък застрашава здравето на хората живеещи в близост до кариерата. При добива се отделя силициев оксид, който причинява нелечимата болест силикоза. Това е записано от експерти на РИОСВ в ОВОС, изготвен за съседен парцел отново в Лесопарк "Побит камък" преди четири години", пишат от Нови хан.

От там припомнят, че през 2014 г. друга фирма - "Динел", е искала да разработва находището, но заради отрицателното становище за въздействието на околната среда, ВАС е отменил концесията.

Концесията на "Ватия Холдинг" АД е дадена през далечната 1998 година и тогава не се е изисквал ОВОС. При искането за удължаване на срока на концесията се стига до абсурда въпросната фирма да има право да добива кварцов пясък въпреки, че държавата е установила опасност за местното население, пишат от Нови хан.

Един от членовете на Инициативния комитет, който е срещу продължаването на концесията за добив на кварцов пясък - Венцислав Тоцев, поясни пред БНР мотивите на хората.

"Съвсем наблизо има радиоактивно хранилище, което събира отпадъците от магнитните резонанси и от ядреното облъчване в болниците в София. Те се складират там и въпросният лесопарк "Побит камък" попада в зона за сигурност номер 2 на въпросното радиоактивно хранилище", допълни Тоцев.