Втора градска болница в София ще бъде трансформирана в инфекциозна болница при нужда, за да може да приема заболели от коронавирус. Това заяви заместник-кметът на Столичната община Дончо Барбалов, цитиран от БНТ. Той представи мерките, които местните власти предприемат за ограничаване на заразата.

Мярката ще бъде предприета след заповед от здравното министерство. Пациентите, които в момента са настанени в болницата, ще бъдат преместени в други лечебни заведения, ако това се наложи.

По думи на Барбалов най-напред могат да бъдат осигурени 50 легла.

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Коронавирусът - стрес тест за здравната система у нас

Малко вероятно е да бъде открит нулевият пациент, смята доц. Мангъров

Ние създаваме организация по отношение на финансирането, медицинското оборудване и консумативите, така че при нужда болницата, в рамките на 72 часа, да смени своето предназначение, посочи той.

Зам.-кметът напомни и че е указано на всички транспортни оператори да предприемат допълнителни мерки за дезинфекция на превозните средства. Той посъветва гражданите да избягват пиковите часове в градския транспорт и претъпканите масови превозни средства.

Всички училища на територията на София продължават да са в грипна ваканция.

По данни на директора на столична РЗИ д-р Данчо Пенчев заболеваемостта от грип значително се е увеличила през последната седмица. По тази причина има вероятност ваканцията да се удължи.

Детските градини работят със засилен филтър за проверка на здравословното състояние на децата и персонала. Въвежда се и допълнителна дезинфекция. Същите мерки се въвеждат и за общинските социални услуги.

Държавата готова с екшън план срещу коронавируса, успокоява Караниколов

Държавата готова с екшън план срещу коронавируса, успокоява Караниколов

При нужда правим изнесени центрове извън болниците с 15 000 легла