Взрив избухна в мина Ораново, Благоевградско, информира БТА. Повече от 10 миньори са пострадали при взрив на трети участък на мината край Симитли.

Инцидентът е станал около 12.30 часа, като по това време в рудника са работели 33 миньори.

Шестимата най-тежко пострадали при експлозията в мина "Ораново" в Симитли са транспортирани в клиниката за термични травми в "Пирогов".

Един от тях е с около 70 % изгаряния от взрива, четирима - с около 40 - 50 %.

Шестият пострадал е с интоксикация от отровни газове и обгаряния по лицето и ръцете.

С опасност за живота е 31-годишния Живко Серафимов.

Осигурена е пълна координация на медицинските екипи и специалисти.

Според спасителните екипи на рудника, които веднага са влезли в забоя, взривът е станал най-вероятно от натрупване на минен газ гризу.

Прекъснати са били всички комуникации, кабели и въздухопроводи с повърхността.

Миньорите, останали на земята, не са пострадали тежко.

След съобщението за инцидента в 12.15 часа на място са изпратени екипи от Спешните центрове в Благоевград, Симитли, Разлог и Рила.

Специализирани екипи на Мини-Бобов дол, Гражданска защита, ОДП-Благоевград, РС "ПБЗН" предприеха веднага спасителни операции за изваждане на пострадалите, информират от пресцентъра на МВР.

Районът около мината е заграден от полицейски служители.

Всички пострадали са транспортирани от екипи на ЦСМП, съпроводени от полицейски ескорт до болницата в Благоевград.

От института "Пирогов " към благоевградската болница са изпратени специализирани екипи от Клиниката по изгаряния, на които също са осигурени трасета и полицейски ескорт за бързо придвижване.

Най- тежко пострадалите миньори вече са транспортирани в "Пирогов".

На леко ранените е оказана медицинска помощ на място. Причините за взрива са в процес на изясняване.

В благоевградската болница лекарите направиха първите животоспасяващи операции на пострадалите при взрива в рудник Ораново. Били са извикани по спешност лекари и сестри, които в момента не са били на работа.

Десетки близки и приятели на пострадалите от взрива са пред болницата, предаде Дарик радио.
Те твърдят, че такава силна експлозия, каквато е днешната, не е имало в 50-годишната история на мина Ораново.

Целият състав на РПУ-Симитли, полицаи от ОДП и РПУ-Благоевград, а също и пожарникари от РС "ПБЗН" оказват съдействие в критичния момент.

По случая в РПУ-Благоевград е образувано досъдебно производство, сезирана е Окръжна прокуратура - Благоевград.

На мястото на инцидента бяха управителят на Благоевградска област Владимир Димитров, кметът на община Симитли Апостол Апостолов, ръководителят на Областната дирекция на "Гражданска защита" Петър Самарджиев, директорът на Областната дирекция на полицията комисар Кирил Георгиев, информира БТА.

По-късно пристигнаха директорът на Окръжната следствена служба в Благоевград Мая Кипринска, заместник-окръжният прокурор Снежана Кацарска, директорът на Областната инспекция по труда Николай Мавродиев. След 14 часа дойде и собственикът на мината в Симитли Станислав Тасев от пернишкото дружество "Ораново".

"За да няма повече пострадали и за да не се случи най-лошото, поне от това, което разбрах и което видях на място, най-голяма заслуга има бързата и адекватна намеса на самите миньори", коментира пред БТА кметът на Симитли Апостол Апостолов.

Според него те са действали бързо и хладнокръвно, не са позволили да се получи затрупване в рудника и да се спре достъпът на миньорите до галерията. Най-тежко пострадалите са били извадени по-възможно най-бързия начин от забоя от своите колеги, преди още да дойдат екипите на Спешна помощ и всички останали служби.

По думите на кмета на Симитли е имало взрив вътре в мината, но все още никой не може да каже от какво е бил причинен. Екипите от Спасителната служба на мината в Бобов дол, които малко след 15 часа се подготвиха за влизане в рудника, и останалите специализирани органи тепърва ще установяват от какво е причинена експлозията. Според Апостол Апостолов през последните 15-20 години тук не е имало подобни злополуки.

Община Симитли винаги е откликвала при подобни инциденти и сега също ще помогне на пострадалите миньори и на техните семейства, увери градоначалникът. Дано само да имат късмет, а общината ще направи каквото трябва. Лошото е, че всичко това стана в момент, когато рудникът заработи добре и хората започнаха да получават добри възнаграждения."

Не мога да кажа от какво е предизвикана експлозията, има компетентни органи и специалисти, които са тук и ще се произнесат", заяви управителят на мината Валери Манов. Това според него не е обикновена авария. Взривът е станал на около 220-230 метра под земята в Трети участък на рудника, където се работи в момента. Имало е ударна вълна, която е обгорила хората.

"Не зная какво точно се е случило и каквото и да кажа, може да се окаже погрешно, а много предположения могат да се правят", каза Манов. Според него са правени редовно измервания за концентрацията на газове, за целта е използван и специален уред, струващ 8000 лева, спазвани са били изискванията и за вентилацията. Манов подчерта, че най-важно сега е пострадалите да оцелеят.

Директорът на Областната дирекция на труда Николай Мавродиев каза, че предстои проверка на място, за да се види дали са спазени всички изисквания за безопасност. "Последната проверка, която сме направили в мината, е на 17 февруари, дадени са осем предписания със срок за изпълнението им 30 март, а доколко те са спазени, ще се види в хода на цялостната проверка, свързана с инцидента днес", заяви Мавродиев, без да съобщи някаква конкретна версия за днешния инцидент.

Той увери, че има спасители в мината, но проверяващите ще установяват как е била организирана спасителната служба тук. "Минното предприятие "Ораново" е сред фирмите, в които извършваме периодичен контрол и проверки на всеки три месеца, а предписанията, които даваме, естествено са свързани с безопасността на труда, защото това е рисков обект", добави Мавродиев.

При последната проверка в рудника, преди Нова година, са констатирани нарушения по отношение на безопасните условия на труд и са дадени 8 предписания, чиито срок изтича на 30 март. Все още не е ясно дали те имат пряка връзка с днешната експлозия.

"Ораново" е един от двата рудника на бившата мина "Пирин"-ЕАД, с предмет на дейност добив, преработка и пласмент на кафяви въглища, информира БТА. Рудникът е отнесен към трета категория по газ метан. Ежемесечно той продава на ТЕЦ "Бобов дол" по 4-5 хиляди тона въглища. На 27 декември 2004 г. "Балкан МК" ЕООД, Перник, купува на търг с явно наддаване рудник "Ораново", обособена част от "Мина Пирин"-ЕАД, на началната тръжна цена от 950 000 лева.

Предметът на дейност на "Балкан МК" ЕООД, Перник, е участие в приватизацията, покупка на стоки с цел да се препродават в първоначален или в преработен вид, търговско представителство, комисионни, спедиторски и превозни сделки и други.