Домовете на хората в бургаския кв. „Банево" се рушат заради взривове от каменна кариера. Взривовете се случват на метри от жилищата. Хората са недоволни заради шума, стреса и мръсния въздух, който са принудени да дишат, съобщава Нова телевизия.

Жителите на квартала снимат взривовете и подават жалби в общината. В отговор на оплакванията те получавали уверение, че скоро кариерата ще бъде затворена. Това обаче не се случвало. Нямало и предупреждения кога ще има взрив.

Бургаската екоинспекция е издала предписание да се намали скоростта на тежкотоварните камиони. Извършена била проверка и от Здравната инспекция.

Местен юрист обяснява, че инертните материали са подземно богатство и са държавна собственост. Те могат да се експлоатират само с договор за концесия или с договор за проучване на находище. Юристът коментира, че в случая няма нито един от двата варианта. Именно заради това според него става въпрос за незаконен добив и затова държавата трябва да се намеси. По мнението на юриста било нарушено и екологичното равновесие.

Кариерата се концесионира от общинска фирма. Те имали потвърждение от Министерството на енергетиката да се продължи с добива на инертни материали. Фирмата отрича кариерата да работи незаконно.