Жителите на село Ягодово започват активни протести, както обявиха миналата седмица.

След като за пореден път община Родопи не насрочи провеждането на референдум в селото, жителите му предупредиха, че ще започнат гражданско неподчинение.

Жителите на Ягодово имаха намерение в началото на тази седмица да блокират с жива верига ягодовския ж.п. прелез и да спрат движението по бул. „Цариградско шосе".

Вече повече от година ягодовчани правят опит да бъде зачетено желанието им селото да премине към община Пловдив. За това обаче община Родопи трябва да проведе по законен начин референдум.

Днес 50 жители на Ягодово ще окупират община „Родопи" по време на днешното заседание на Общинския съвет. Ягодовци са избрали мирната протестна демонстрация, за да заявят за пореден път волята си, посочват представители на селото, цитирани от радио Пловдив.

Зам.-кметът по реда и сигурността на Пловдив Руси Панчев е дал официално разрешение за демонстрацията за времето от 10 до 12 ч.

За провеждането на референдум има решения на всички съдебни инстанции, включително и Върховният административен съд.

Още в началото на декември жителите на Ягодово изпратиха протестното писмо до администрациите на общините Пловдив и „Родопи", в което определят отношението на институциите към тях като гавра.