Ще има язовир "Студена" след овладяване на водната криза. В това увери заместник регионалният министър Николай Нанков пред БНТ по повод водната криза в Перник и предстоящите аварийни ремонти в миньорския град.

От вчера е започнал аварийният ремонт на старата пречиствателна станция в миньорския град. Очаква се да бъде поставена нова връзка между старата и новата пречиствателна станция, нови утаители и нови помпи. Аварийните ремонти се очаква да продължат от 2-3 седмици до 2-3 месеца, за да може хората да имат подменена инфраструктура в спешен авариен порядък.

Новото трасе на новата пречиствателна станция ще минава близо до завод "Стомана" и ще бъде учреден сервитут на община Перник. От въвеждането на водния режим самото спиране и пускане на вода наруши в пъти тежкото състояние на остарялата ВиК инфраструктура.

Нено Димов определи БСП като най-големият провал във водния сектор

Нено Димов определи БСП като най-големият провал във водния сектор

С фалшиви новини политика не се прави, а Нинова не е подготвена

С мерките, начертани в аварийния план за пречиствателната станция и за водопроводите в града, хората от Перник и Радомир ще имат изцяло нови водопроводи, канализация и пречиствателни станции. Реализацията на големия проект е минимум 2 години, а всички останали аварийните дейности трябва да приключат до няколко месеца, изтъкна Нанков.

Хубавата новина, според него е, че в последните няколко дни притокът в язовир "Студена" е над 160 литра на секунда. Вчера имало 192 литра в секунда. Ръководството на ВиК-Перник трябва да обмисли вариант за по-балансиран режим, за да има гаранция, че от снеготопенето могат да бъдат задържани водните количества, които да оставят чиста и питейна вода до хората в Перник, настоя Нанков.

Във връзка с вчерашното решение на БСП, че в първите дни на работа на Народното събрание ще внесе вот на недоверие срещу правителството, Нанков отбеляза, че няма нищо лошо във вота на недоверие от страна на опозицията с аргумент, че така се прави политика. "Нищо лошо във вота на недоверие", смята заместник-регионалният министър.

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник
Обновена

БСП внасят вот на недоверие за водната криза в Перник

Нинова обвини ГЕРБ в политика на геноцид

На въпрос как се стигна до водната криза в Перник и кой ще поеме отговорност, Нанков припомни, че компетентните органи влязоха във ВиК-Перник, в общината и в областната администрация, за да се установи генезисът на проблема. Какво показват проверките обаче, Нанков заяви, че не може да се иска от него обяснение за работата на службите.

Той подчерта, че без ремонта на подпорната стена на язовир "Студена", на пречиствателната станция и на водоземните съоръжения нямало да има изобщо вода за Перник.

Припомняме, вчера премиерът Бойко Борисов беше в Перник за да проследи работата по изкопаването на водопровода. Там той заяви, че вижда "феруарски сценарий" срещу управлението и благодари на Нинова за добрия тон, който е задала.

По-късно стана ясно, че правителството ще даде още 30 млн. лева за справяне с кризата.

В отговор на обвиненията на Корнелия Нинова пък министърът на околната среда и водите Нено Димов определи именно БСП като най-големият провал във водния сектор.

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а