"Отново сме свидетели, че г-жа Корнелия Нинова обича да се изказва неподготвена, тъй като правителството на Пламен Орешарски управляваше 2013 г., когато оперативна програма "Околна среда" беше спряна и всички средства за сектора ВиК бяха замразени. А това е най-големият провал след промените от 89 г." Това каза министърът на околната среда и водите Нено Димов на извънреден брифинг в министерството по като отговор на обявения вот на недоверие от страна на БСП в областта на околната среда.

Той добави, че второто правителство на ГЕРБ е успяло да спаси парите от първата оперативна програма и са започнати всички водни цикли, с изключение на един - този в Перник при кмет от БСП. "Така че г-жа Нинова, когато говори за Перник, трябва да е наясно, че именно нейният кмет не успя да вкара Перник във водния цикъл", каза Димов.

Той посочи данни - в момента над 1.5 млрд. лв. са отпуснати за водния сектор - 105 млн. са за ВиК Перник, а над 80% е финансирането от програма "Околна среда".

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов видя февруарски сценарий за водните кризи

Борисов е наредил да се провери приватизацията на ТЕЦ-а

"Политиката на Нинова е на фалшивите новини, които насаждат страх", каза още Нено Димов и припомни изказване на депутата от БСП Таско Ерменков за отровната вода на язовир "Искър" преди година. По думите на екоминистъра "това продължава и в сектор "Въздух", а това е така, защото водата и въздухът "касаят всеки и събуждат страх". "Но не е редно лидер на политическа партия с претенции да управлява да разпространява фалшиви новини и да всява страх. Ако г-жа Нинова беше загрижена за въздуха, можеха да отделят пари при правителството на Станишев", обясни Нено Димов.

Той дори припомни, че всички ТЕЦ-ове и Топлофикации са били приватизирани в периода 2004 г. - 2009 г., когато Нинова е зам.-министър на енергетиката и от когато е и скандалът с директора на столичната Топлофикация Валентин Димитров, наречен Вальо Топлото.

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Пълен хаос и течове отвсякъде в Перник

Кризисният щаб се събира отново, Караниколов обяви радикални действия

"Лидерът на БСП трябва да си даде сметка, че пряко е участвала и носи отговорността за тези свои действия. Всеки човек трябва да си дава сметка, когато говори, какво постига, резултатът на Нинова показва, че с този тип политика ще остане опозиция", категоричен бе Нено Димов.

Кой носи отговорност за кризата в Перник, екоминистърът не посочи, а каза, че прокуратурата ще си свърши работата. Според него, основният проблем в Перник са течовете, за което отговорност носи "едно дружество", но през годините "всички са виновни" и ако Перник беше успял да защити водния цикъл, сега вероятно щяха да са по-малко загубите на вода.

В заключение министър Нено Димов даде данни и за въздуха. Той посочи, че само в Пловдив нивата на замърсяване са запазили показателите си, всички останали градове, включително Бургас и Видин, където е най-голямото замърсяване, имат напредък. "Това са тежки проблеми, но съм длъжен да кажа ясно на г-жа Нинова, че с фалшиви новини политика не се прави", отсече министър Димов.

Нинова се среща с Иван Гешев заради кризата в Перник

Нинова се среща с Иван Гешев заради кризата в Перник

Заема се и с кампания "Дари вода за Перник"