Почти 10 милиона лева ще бъдат вложени в ремонти на училище, две детски градини и ясла в Търговище, съобщи Дарик, позовавайки се на общинската администрация. Проектите за дейностите вече са изготвени и внесени за оценка.

Обновяването е по Оперативна програма „Региони в растеж". Предвижда се да обхване Първо основно училище „Христо Ботев", детските градини „Снежанка" и „Приказка", както и детска ясла „Първи юни" в Търговище.

По време на ремонта, сградите ще бъдат модернизирани, като се подобрят и енергийните им характеристики. В проектите е предвидено и да бъдат обзаведени и оборудвани с нови мебели и техника.

След изготвянето на тръжните документации за строителство, надзор, доставка на обзавеждане и оборудване на четирите обекта ще бъдат обявени и процедурите за избор на изпълнители. Крайният срок за тях е четири месеца.

За реализиране на проектите от Министерството на регионалното развитие и благоустройството ще бъде отпусната безвъзмездна финансова помощ в размер на 9 600 000 лева. Община Търговище ще съфинансира със 120 000 лева.

Очаква се в тези сметки да се включи и ремонта на Кукления театър в града, чиято сграда е част от Първо основно училище „Христо Ботев". Строителните дейности по четирите обекта трябва да започнат през пролетта на 2017 година и да приключат до август 2018 г.

До 2023 година в инвестиционната програма на община Търговище са предвидени общо 17 700 000 лева. Освен образователната инфраструктура тя включва улици и кръстовища, социална и културна инфраструктура.