В София има около 800 000 автомобила, а тези, които са със стандарт Евро 5 и 6, са 188 000. За тях няма да има промяна в екологична компонент, докато за останалите ще има различно увеличение в зависимост от техния екостандарт.

Така заместник-кметът по финанси в Столичната община Дончо Барбалов коментира в сутрешния блок на БНТ увеличаването на местните данъци и такси, както и вдигането на данъка за безвъзмездно придобиване на имот.

Той обясни, че повишаването от местните данъци и такси касае леките автомобили, които нямат екостандарт, са с екостандарт 1 и 4 или са на възраст над 13 години. За различните категории увеличението е различно. За евро 5 и 6 са най-ниските екостандарите. За автомобилите с над 100 конски сили увеличението е от 10 до 15%.

СОС прие новите данъци върху автомобилите и имотните сделки

СОС прие новите данъци върху автомобилите и имотните сделки

Фандъкова разочарована от позицията на Борис Бонев

Законът не прави разлика дали автомобилът се задвижва на бензин, газ или дизел. Единствената разлика е в електрическите автомобили, където не се плаща данък, изтъкна Барбалов.

Приходите, които се очаква да постъпят в хазната на Столичната община от вдигането на местните данъци и такси, са 18 милиона лева, които ще бъдат инвестирани в развитие на транспорт, екология, допълнения към метрото и детски градини. Другият данък, който се увеличава от Нова година от 2.5 на 3%, е данъкът за възмездно придобиване на имоти. Приходите от него се очаква да бъдат в размер на 20 млн. лева, които ще бъдат насочени в ремонт на кварталните улици.

Припомняме, вчера Столичният общински съвет приеха промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци, анонсирани от кмета Йорданка Фандъкова още преди месец. По време на дебатите кметът изтъкна, че през 2019 г. данъците на колите са били най-ниските.

Фандъкова: Данъците на колите през 2019 г. са най-ниските

Фандъкова: Данъците на колите през 2019 г. са най-ниските

Кметът очаква 18 млн. лв. приходи от увеличението на местните данъци