По-високи данъци върху автомобилите и за възмездно придобиване на имущество ще се плащат в София през 2020 г.

Общинските съветници в СОС приеха промени в Наредбата за определяне на размера на местните данъци, анонсирани от кмета Йорданка Фандъкова още преди месец. От 54 гласували 31 бяха "за", 22 против и единствения въздържал се бе независимият Борис Бонев.

Два протеста "изпратиха" последното заседание на СОС

Два протеста "изпратиха" последното заседание на СОС

С призиви "Стига сте крали от народа, откраднете от себе си" граждани протестират срещу вдигането на данъците

По време на дискусията преди гласуването между Фандъкова и Бонев се размениха и реплики на обида, че независимият общински съветник не подкрепя идеите на кметската администрация. Фандъкова изказа разочарованието си от факта, а Бонев се аргументира, че не бива да има сръдни, тъй като още в началото е заявил принципната си позиция да иска конкретика в мерките. Кметът Фандъкова изказа обаче благодарност за разбирането и последователните действия от страна на общинските съветници от ГЕРБ и патриотите, които гласуваха "за". Против вдигането на данъците в двучасовата дискусия се изказа общинските съветници от БСП и Демократична България, които настояха, че липсва ясна и конкретна визия и отхвърлиха аргумента за подобряване на качеството на въздуха.

БСП иска създаването на общинско предприятие за чистота

БСП иска създаването на общинско предприятие за чистота

Социалистите не виждат аргументи за повишаване на местните данъци

Точно обратното е според кмета Йорданка Фандъкова, която обвини опозицията в манипулативни твърдения и популизъм. Тя заяви, че се е запознала внимателно с плановете на всички политически партии, но те не дават никакво решение на проблема. Според нея, увеличението на данъците за автомобили е в пълно съответствие с плана за подобряване на качеството на въздуха, но е и само една от мерките, които Столичната община не само предлага, но и прилага.

Фандъкова: Данъците на колите през 2019 г. са най-ниските

Фандъкова: Данъците на колите през 2019 г. са най-ниските

Кметът очаква 18 млн. лв. приходи от увеличението на местните данъци

Налогът за автомобилите ще бъде горната граница определена от закона. Така за колите с нисък екостандарт и с голяма мощност ще плащат най-много. Повишението е на принципа който цапа - плаща. "Данъци за автомобили и такса смет се плащат във всички държави на Европейския съюз. Чрез увеличаване на данъка за автомобилите стимулираме използването на градски транспорт, както и повече бюджет за озеленяване на града", посочи Фандъкова. По думите ѝ една от мерките, които всички политически сили са предложили, е намаляването на интервалите на градския транспорт, с цел стимулиране използването му.

Общо 38 млн. лв. се очаква да влязат в бюджета на "Московска" 33 от вдигането на двата данъка - 18 млн. лв. от автомобилите и още 20 млн. лв. от имотите.

Средствата ще бъдат насочени към ремонти на квартални улици и тротоари. Столичният кмет обеща, че половината от тези средства ще предложи директно да отидат при районните кметове и да реализират проекти за облагородяване на кварталите.

ДБ се чудят къде е екологията в по-високия данък върху имотните сделки

ДБ се чудят къде е екологията в по-високия данък върху имотните сделки

Искат намаляване на имотния данък в столицата

За 2020 година няма да се вдигат данъците върху собствеността и такса смет.