Проведе се извънредна работна среща на районната администрация в "Слатина" по повод зачестилите пожари в нерегламентирано сметище, образувано върху частни имоти, в близост до столичния кв. "Христо Ботев", съобщиха от пресцентъра на Столична община, район "Слатина". 

На срещата присъстваха директорът на Столичния инспекторат Николай Неделков, ресорният зам.-кмет на район "Слатина" инж. Денимир Котев, представители на пета районна служба към ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" (ГДПЗН) , начело с началника ѝ комисар Димитър Гелов, и кметът на район "Слатина" Георги Илиев.

В резултат от проведените разговори, се състави план за действията, който следва да бъде предприет в най-спешен порядък, с цел да се предотврати евентуалното възникване на нови пожари, както и да се потърси отговорност от лицата, предизвикали пожарите.

По думите на зам.-кмета Котев това, което може да се направи на първо време е да се изкопае ров, за да се раздели въпросното нерегламентирано сметище от къщите в близост, така че да се подсигури безопасността на живущите там, в случай на бъдещ инцидент. Също така става ясно, че собствениците на частните имоти все още не са установени. 

Следващата необходима стъпка е около най-големия подход към сметището да бъдат поставени камери за видеонаблюдение, както и табела с пълна информация за това на какви санкции подлежи всеки, който установим, че изхвърля отпадъците си там, допълни още Котев и каза, че всички присъстващи на срещата са били единодушни, че по-засиленото присъствие на служители на МВР и регулярното патрулиране в района, е ключова стъпка към овладяването на ситуацията.

От районната служба към ГДПЗН са поели ангажимент във възможно най-кратък срок да оформят тяхно предложение за пакет от мерки, които да бъдат предприети.

Служителите на Столичен инспекторат ще имат отговорността да увеличат честотата на посещенията на терен.

Пожарът в сметището край Цалапица задими Пловдив

Пожарът в сметището край Цалапица задими Пловдив

Препоръчва се да не се отварят прозорците и да се излиза с маски