Завишено е нивото на финни прахови частици (ФПЧ) в Пловдив заради пожара в депото за битови отпадъци в района на село Цалапица, съобщи БНТ.

Регионалната здравна инспекция (РЗИ) препоръчва жителите на града да не отварят прозорците си, а по-чувствителните хора, болните и бременните жени да не излизат навън.

Над града се носят дим от горящото сметище и задушлива миризма, след като вятърът в района смени посоката си рано тази сутрин.

По-рано измервателната станция на пожарната не отчете опасни стойности на вредни вещества във въздуха. Тази сутрин обаче стационарните станции на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) са регистрирали превишения на нормите за ФПЧ.

Пожарът грай Цалапица е задържан в границите на депото за отпадъци, като не е допуснато разрастването му. Създадена е организация за извозване на земни маси и запръстяване на горящия участък. Огнеборците очакват до прая на деня огънят да бъде потушен.

БТВ информира, че в Пловдив са отчетени 70 µg/m3 финни прахови частици във въздуха, про норма от 50 µg/m3. Препоръчва се навън да се излиза с маски.

Малко по-късно беше раазпространена и официална информация от Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Няма опасност от обгазяване на населението край Цалапица заради пожара

Няма опасност от обгазяване на населението край Цалапица заради пожара

Първият сигнал за огъня е получен при видеонаблюдение

Вчера следобед от РИОСВ са предприети незабавни действия във връзка с пожара на територията на Регионалното депо за неопасни отпадъци в землището на Цалапица. Сформиран е екип от експерти, които веднага са тръгнали към мястото заедно със служители от регионалната лаборатория към Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС). Предвид посоката на вятъра, в град Стамболийски е била разположена мобилна автоматична станция, която от снощи следи показателите фини прахови частици, въглероден оксид, азотни окиси и серен диоксид. Първоначалните резултати показват, че стойностите са по-високи от измерваните обикновено, но няма превишения на нормите.

След промяната в посоката на вятъра през нощта, тази сутрин димът от пожара е достигнал до Пловдив и селата от Родопската яка. Вследствие на това наблюденията на специалистите от РИОСВ са концентрирани върху данните от двете стационарни автоматични измервателни станции (АИС) в Пловдив - в район "Каменица" и район "Тракия". От 7 часа се отчитат завишени средночасови концентрации на прах:

За АИС "Каменица" - 71 µg/m3 в 7 часа и 106 µg/m3 в 8 часа; 138 µg/m3 в 9 часа;

За АИС "Тракия" - 50 µg/m3 в 7 часа и 348 µg/m3 в 8 часа; 119 µg/m3 в 9 часа.

Екоинспекцията е уведомила РЗИ за резултатите от мониторинга с цел предприемане на действия във връзка опазването на човешкото здраве.

Резултатите от 24-часовото измерване на качеството на въздуха от мобилната автоматична станция, разположена в района на избухналия на 31 юли 2024 г. пожар на производствената площадка за преработка на отпадъци на фирмата "Анес-96" край село Царацово не показват превишение на нормите на средноденонощните и средночасовите стойности на измерваните показатели. Пожарът там е овладян.