Година след завършването на водопровода за Перник документите на спасителния за Перник водопровод все още не са готови. Дали водопроводът, който подава вода за Перник от язовир "Бели Искър" е незаконен, повдигат въпроса от БНР.

В момента по тръбата от София не се подава вода на перничани, но водопроводът остава резервна връзка между двете области, която може да влезе в експлоатация при евентуални бъдещи кризи. 

Припомняме, от Столичния общински съвет приеха спасителния план на държавата за справяне с водната криза в Перник.

Правителството предложи градът да се снабди с вода от язовир "Белмекен", през "Бели Искър" и водопреносната мрежа на столицата. По този начин Перник ще получи вода за питейни нужди с изграждането на 13.5 км трасе от Мало Бучино до квартал "Мошино".

ДНСК проверява незаконния водопровод в Хасково

ДНСК проверява незаконния водопровод в Хасково

От общината нямало издадено разрешително за водопровода

Причината да се бави документацията е явна фактическа грешка в кадастъра, свързана с нанасянето на третокласния път Перник - София през Мало Бучино. Вместо трасето на пътя са нанесени други имоти, включително частни, обясни юристът в Областната администрация Перник Елена Иванова. Службите по геодезия и картография и кадастърът са поправили фактическата грешка.

Водопроводът бе построен по време на обявено и неколкократно удължавано бедствено положение. Тръбите минават през две области, две общини и няколко населени места, което е и наложило обявяването на подробните устройствени планове поотделно от всяка община. Тъй като е на територията на две области, подробните устройствени планове (ПУП) се одобряват от Националния експертен съвет по устройство на територията към Министерство на регионалното развитие и благоустройството.

Новият водопровод при Перник с дефекти още при тестването си

Новият водопровод при Перник с дефекти още при тестването си

До края на седмицата съоръжението вече трябва да работи

По думите на областният управител на Перник Емил Костадинов от построяването на водопровода до момента областната администрация предоставя изискваната документация и съгласува.

"Не можем да кажем, че е незаконен", категоричен е Костадинов. Водопроводът минава само през държавни имоти по пътя, уточни областният управител.

Другата причина за забавяне на изготвянето и събирането на документацията е пандемията на коронавируса.

Експерт по водите: Умишлено се създават водни кризи

Експерт по водите: Умишлено се създават водни кризи

Очакват се загуби в язовирите "Ястребино", "Тича", "Камчия"

Съгласувателните процедури са на три етапа и пред немалък брой министерства и ведомства на всеки един от тези етапи. Сред тях министерствата на регионалното развитие и благоустройството и на околната среда и водите, Министерството на земеделието и храните, Министерство на културата, Министерство на вътрешните работи, Министерство на здравеопазването. Освен това съгласувателни процедури има и редица срещи с представители на различни ведомства, телекомуникационните оператори и експлоатационни дружества.

На този етап след всички предишни съгласувания подробните устройствени планове са внесени за одобрение от МРРБ, обяви юристът в Областната администрация на Перник Елена Иванова.

Очаква се положително становище от Националния експертен съвет по устройство на територията. След това министърът на регионалното развитие със своя заповед ще одобри подробните устройствени планове. Следва издаване на разрешението за строеж, уточни Иванова.

Предстои провеждане на държавна приемателна комисия за приемането на водопровода и въвеждането му в експлоатация.