Замърсена е питейната вода в четири села в община Чипровци, съобщи БНР. Резултатите от 4 от взетите 14 водни проби от централното водоснабдяване в населените места в общините Монтана, Берковица, Чипровци и Бойчиновци са показали наличие на ешерихия коли и коли форми. Изследванията са направени в периода 16-31 юли.

На изискванията качеството на водата за питейно-битови нужди не отговарят резултатите от селата Челюсница, Превала, Горна Лука и Митровци. Последните две са и на воден режим.

Наличието на ешерихия коли може да доведе до стомашно-чревни проблеми. Една от причините за замърсяването е нередовно и некачествено обеззаразяване на водата. Отговарящите за дезинфекцията на водата в четирите села са глобени.

Горнооряховско село излезе на протест заради проблем с водоподаването

Горнооряховско село излезе на протест заради проблем с водоподаването

В МРРБ има подаден проект за подмяна на водопровода, но и по програмата за общините

Същевременно остава в сила режима на водоподаването 14 населени места в Плевенско заради трайно засушаване и повишено потребление през лятото. Местното водоснабдително дружество апелира водата да се използва разумно и само за питейно-битови нужди.

От юли на воден режим са селата Бръшляница, Пелишат, Стежерово, Горна Митрополия, Беглеж и Изгрев. От 2 август такъв беше въведен и за градовете Долна Митрополия и Тръстеник, както и за селата Биволаре, Победа, Буковлък, Николаево, Опанец и Ясен, като водата се спира от 23.00 часа до 05.00 часа сутринта.