Националната агенция за приходите запечатва три големи магазина в Бургас, които продават основно китайски стоки, предаде БНР.

При проверка на принципа на тайния клиент вместо косов бон служителите от "Фискален контрол" получили бележка на китайски език.

Инспекциите били извършени едновременно и в трите магазина, като на някои от служителите изобщо не бил издаден фискален бон.

След легитимация на инспекторите по приходите били установени и други нарушения, сред които разлики в касовите наличности.

Началникът на отдел "Оперативни дейности" на звеното "Фискален контрол" Бургас Даниел Вълканов обясни, че досега служителите не са се натъквали на подобен случай.

Той предполага, че става дума за софтуер за стоковите наличности, свързан с принтер, от който вместо задължителните фискални бонове, след заплащане се издава бележка с надпис на закупената стока на български, а всичко останало по бележката е на китайски език.

Вълканов заяви, че неизрядните търговски обекти ще бъдат запечатани.

Магазините ще бъдат подложени и на допълнителни проверки, за да се установи действителният размер на дължимия данък, който не е бил внесен.