В присъствието на министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев на булевард "Цариградско шосе" започна строителството на 126-метрова сграда.

Проектът за най-високия обект в София е на английската фирма "Аткинс", която е автор на най-големия небостъргач в света, изграждан в Дубай.

Небостъргачът, който ще бъде издигнат на "Цариградско шосе" в София, е на стойност над 60 млн. евро, съобщи БиТиВи.

Това е специален проект, с който София и страната могат да се гордеят, каза преди церемонията по откриването на обекта министър Плевнелиев.

Тази сграда е направена от една от петте най-големи архитектурни бюра на света - "Аткинс".

Изключително талантлив екип от млади български архитекти и мениджъри доказаха че са по-доби от "Аткинс", каза министърът.

Подходът на чуждата компания, която има над 16 000 служители е по-скоро маркетингов, но техническите елементи и функционалността на сградата са създадени от българските експерти, обясни той. По проекта се работило година и половина.

В сградата има всички последни постижения на техниката. Това са 56 000 кв. метра над земята плюс още 18 000 кв. м подземни нива, където ще работят над 5000 души.
Сградата според министъра ще се строи поне две години докато архитектите на обекта смятат, че небостъргачът ще се строи 3 години.