Започна най-мащабното до момента в страната третиране срещу комари в общините по поречието на Дунав. Обработките се извършват по земя и по въздух - със самолети, съобщи БНТ.

Популацията на комари това лято е особено голяма, а ситуацията е усложнена от поройните дъждове през юни. За обработките, които ще обхванат площ от 790 хиляди декара по поречието на Дунав, са отпуснати 2,5 милиона лева. Те започнаха от Видин.

"Ще се използва, както наземна техника, която ще извършва обработките чрез топъл или студен аерозол, така ще използваме и въздушно третиране за по-добра обработка на местата, които са трудно достъпни", обясни началникът на отдел "Здравеопазване на животните" в Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) Даниел Денев пред националната телевизия.

В Европа се увеличава риска от пренасяни от комари тропически болести

В Европа се увеличава риска от пренасяни от комари тропически болести

За миналата година са регистрирани толкова случаи на денга, колкото през последните 11 години преди това

Третирането срещу комари се извършва през нощта и рано сутрин с препарати, разрешени за употреба от Министерството на здравеопазването. "Напълно безвредни са за хората тогава, когато се употребяват от професионалисти, правилно с подходящо оборудване", уверява Симеон Петров от извършващата обработките фирма, цитиран от БНТ. Ефектът от обработките ще трае няколко седмици. От фирмата смятат, че пръскането срещу комари по места е закъсняло. "На места общините, на други места по други причини не са взети необходимите мерки за ларвицидно третиране, тогава, когато комарите са започнали да се развиват", посочва Петров.

Обработките се извършват по график. По информация на БАБХ за наземното пръскане той стартира от 15 юли 2023 година вечерта с общините Видин, Брегово, Ново село и Димо, а за въздушното третиране - преди изгрев слънце тази сутрин. Въздушното пръскане се извършва над водоеми, заблатени площи, извън урбанизираните територии и в трудно достъпни местности. По график и по същия модел ще се извършат обработките в областите Монтана, Враца, Плевен, Велико Търново, Русе и Силистра.