Стартира укрепването на свлачището на първокласния път I-3 Бяла - Ботевград при с. Козар Белене, в участъка от км 41+251 до км 41+562 в област Плевен. За изпълнение на строително-монтажните работи в 311-метровата отсечка поетапно ще се ограничава движението в едната лента, съобщи АПИ.

Първо ще бъде затворена лентата в посока Бяла, а при втория етап от укрепителните дейности - лентата за Ботевград. Трафикът ще преминава двупосочно в свободната от ремонтни работи лента и ще се регулира със светофарна уредба.

За спиране на свлачищния процес е предвидено изграждането на укрепителни съоръжения - ще бъдат изпълнени стоманобетонови пилоти, разположени в един ред, които ще бъдат обединени чрез подпорна стоманобетонова стена и анкери. Ще бъде изградена армирана насипна подпорна конструкция с височина 3 м, предвидена е и пълна реконструкция на пътната настилка в участък от 200 м. Габаритът на пътя ще бъде възстановен до съществуващия. Ще бъдат монтирани нови ограничителни системи (мантинели) от двете страни на пътното платно и ще бъде положена нова хоризонтална маркировка.

Срокът за изпълнение на укрепителните работи е 5 месеца.

Изпълнител на обекта е "Автомагистрали" ЕАД. Договорът е за 4 188 074,40 лв. с ДДС. Строителният надзор е възложен на "Рутекс" ООД и е на стойност 41 040 лв. с ДДС. Авторският надзор ще бъде осъществен от "Геоконструкт" ООД за 14 400 лв. с ДДС.