Започва умъртвяването на прасетата от промишления свинекомплекс "Тетрахиб" АД край шуменското село Никола Козлево, където бе констатирана африканска чума по свинете, съобщи БНР.

24 500 прасета ще бъдат умъртвени по хуманен начин и ще бъдат загробени на площадка до село Хърсово. Със заповед са определени всички последващи действия, съобщи директорът на Областната дирекция по безопасност на храните д-р Катя Райкинска.

По думите й се извършва механично почистване, многократна дезинфекция на помещенията, оборудването, дворовете, транспортните средства, улиците в и около животновъдните обекти.

24 500 животни ще бъдат умъртвени в Шуменско заради африканската чума

24 500 животни ще бъдат умъртвени в Шуменско заради африканската чума

Евтанизират повече от 20 000 животни в Шуменско

Извършва се още епизоотично проучване и проследяване през последните 35 дни. Забранява се влизането и излизането на хора и моторни превозни средства, включително и селскостопанска техника, без разрешение на БАБХ в района на обекта по време на изпълнение на мерките.

Собствениците на индустриалния обект ще бъдат обезщетени съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност, съобщи още д-р Катя Райкинска.

Според предварителни данни, икономическите загуби за свинефермата ще са 10 милиона лева.

Около свинекомбината в Никола Козлево са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона.

Гризачите - основна версия за африканската чума в село Никола Козлево

Гризачите - основна версия за африканската чума в село Никола Козлево

Загробват заразените прасета в село Хърсово

Заместник-кметът на община Никола Козлево Иван Иванов успокои хората от Хърсово, че загробването на прасетата ще бъде безопасно.

Площадката до Хърсово е избрана още през 2018 г., а причината е, че тя е далеч от всякакви водоизточници и няма опасност от зараза.

Според проф. Михни Люцканов не е изненада появата на ново огнище на АЧС, тъй като вирусът е достатъчно устойчив, за да съществува и в зимни условия.

Специалистът е на мнение, че заразата може да бъде преодоляна до година-две.

Припомняме, че на 3 януари се появиха съмнения за африканска чума в голям свинекомплекс в Северна България. 

След това стана ясно, че гризачите са основната версия за чумата по свинете в Шуменско.